Beeld: Levenskracht

Dit bronzen beeld uit 1967 waarin menselijke figuren centraal staan, is van Gerardus Cornelis (Sjra) Schoffelen (geboren 1937). Het toont een grote mate van expressiviteit, ritme, beweging en groei, zoals veel van zijn werk uit die tijd. Het beeld bestaat uit drie delen die een confrontatie aangaan. De twee buitenste delen omsluiten als het ware het derde deel dat de kern vormt. Deze kern probeert boven de twee andere delen uit te stijgen. In dit groeiproces zijn de verschillende delen onmisbaar voor elkaar.

Book 1 min

Stijl

Zowel in thematiek als in vormgeving is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar in het werk van Schoffelen. Er zijn periodes waarin het werk expressief en uitbundig is; er zijn ook tijden waarin de beelden worden gekenmerkt door ingetogenheid en bescherming. Zijn laatste werken tonen vitaliteit, maar ook breekbaarheid. Zijn werk kan abstract genoemd worden, al is zijn uitgangspunt veelal organisch. Hij werkt veel in brons, maar ook in steen en in kunststof.

Levensloop

Zijn opleiding volgde hij aan de Stadsacademie en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij cum laude afstudeerde. Hij voltooide zijn opleiding aan de Hochschule fur Bildende Kunste in West Berlijn, waar hij twee jaar samenwerkte met de bekende Duitse beeldhouwer professor Bernhard Heiliger. Terug in Nederland werd zijn werk enkele jaren later bekroond met de Henriette Hunstinx prijs; een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent.

Schoffelen nam deel aan talrijke exposities, zoals de tentoonstelling ‘Jonge Nederlandse Kunst’, twee Biënnales in het Middelheimpark in Antwerpen, tentoonstellingen in het museum in Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Bonnefantenmuseum Maastricht en aan ‘Kunst in Limburg’ in Eindhoven. Ook de Amsteltuin in Amstelveen exposeerde zijn werk. In 2003 kwam er een boek uit over het werk van Sjra Schoffelen en vond een overzichtstentoonstelling plaats.

Van 1970 tot 1990 was hij betrokken bij het kunstonderwijs; eerst in Tilburg en later aan de Stadsacademie in Maastricht, waar hij stafdocent was van de beeldhouwafdeling. Sjra Schoffelen woont en werkt in het Etzenrader Huisken in Jabeek.

Publicatiedatum: 01/02/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN