Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De enige kerk van Rietveld

Johannes had een visioen van het nieuwe Jeruzalem, een stad waarvan lengte, breedte en hoogte gelijk waren. Toen dominee Holl in juli 1965 voorging in de inwijdingsdienst van "De Hoeksteen" gebruikte hij deze tekst uit het boek Openbaring. De architect van het kerkgebouw was door de tekst over het nieuwe Jeruzalem geïnspireerd en ontwierp een gebouw in de vorm van een kubus.

De Hoeksteen was oorspronkelijk een hervormde kerk en deed als zodanig dienst van 1965 tot 1984. Het werd ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld en was diens enige kerkontwerp. De opdracht aan deze architect betekende dat een deel van de bouwkosten voor subsidie in aanmerking kwam.

De keuze voor Rietveld was omstreden, omdat diens levensovertuiging naar het oordeel van leden van de doelgroepgemeente niet zo strookte met de bestemming van het gebouw. Rietveld ging uit van strakke lijnen en primaire kleuren. Kijkt men op een zonnige dag vanaf de overzijde van de vijver naar de schepping van Rietveld, dan vormen de spiegeling in het water plus het gebouw een kubus. In 1985 werd het de kerk verbouwd tot bibliotheek, de Eijsboutsklok werd uit het torentje gehaald en in 1992 gehangen in de Tuindorpkerk te Utrecht. In 2016 vertrok de bibliotheek en werd het gebouw onder restricties verkocht.

onh_image_2470
1965 – De Hoeksteen als Hervormd kerkgebouw (collectie SOUDK).

Publicatiedatum: 07/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.