Mocht zij zich ophouden binnen de grenzen van de jurisdictie van de stad, dan zou haar een veel zwaardere straf te beurt vallen. Ongetwijfeld heeft Ael niet deze banpaal hoeven te eerbiedigen, want die stond hier waarschijnlijk pas rond 1600.
De Hollandse Dijk was de scheidingsweg tussen Holland en het Sticht (Utrecht); het Stichtse gebied liep van de Rode Paal (hoek bij de Amstel) en Legmeer tot Kudelstaart en Bilderdam (Tolhuis). Rode Paal verwijst naar “roo” c.q. “rooi” in de betekenis van “grens”. De banpaal is sinds 1600 bekend en de huidige is diverse malen gerestaureerd (1926, 1966).
De oorspronkelijke tekst zal geweest zijn “Terminvs pro scriptionis, uterste palen der ballingen”. Gerekend vanuit Amsterdam gaf dit de grens aan waarbuiten vogelvrije veroordeelden buiten de arm van de wet konden blijven of voorbij deze grens verbannen werden.
De paal was tevens een landscheiding waar Thamerbinnenpolder, de Noorder Legmeer en de Bovenkerkerpolder elkaar raakten. Het verlengde van de Bovenkerkerweg liep met een flauwe bocht richting Uithoorn, Zijdelmeer. Ook dit dijkje werd in de loop van de eeuwen afgegraven.
Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel
Publicatiedatum: 07/08/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.