Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Alles had met bloembollen te maken

Bloembollenteler Jan Apeldoorn vertelt graag over de geschiedenis van het familiebedrijf in Egmond-Binnen, het dorp waar hij zelf al zijn hele leven woont.

Jan Apeldoorn.Jan Apeldoorn.

“Het plezier dat de bloemen bloeien, dat is voor ons net zo groot als voor mensen in onze omgeving. Ongetwijfeld vinden die dat ook mooi. Ik heb tenminste nog nooit gehoord dat ze het niet mooi vinden.”

Diep geworteld

“Wij zitten hier op deze locatie aan de Herenweg vanaf ’59. Daarvoor zaten we in het dorp. We moesten daar weg vanwege woningbouw. Het bedrijf, Apeldoorn Bloembollen vof, zit tegen de duinen aan, het is een prachtige omgeving en mijn familie zit hier al vele generaties. We zijn dus wat dat betreft heel diep geworteld in deze streek.”

Akker in de duinen

“In gedachten ga ik terug naar de jaren vijftig, naar mijn kinderjaren. We woonden nog in het centrum van het dorp. Daar had mijn vader ook zijn bedrijf. Ik weet me goed te herinneren dat in die jaren iedereen in het dorp te maken had met bloembollen. Die bollen werden rond het dorp geteeld en in de duinen. Dat kan je je nu niet meer voorstellen, maar toen waren er ik weet niet hoeveel van die kleine akkertjes in het duin waar bollen geteeld werden. Een aantal van die akkertjes wordt weer in ere hersteld. Men gaat er andere dingen mee doen. Geen bollen meer, maar ze worden wel in oorspronkelijke stijl teruggebracht.”

Luidruchtige sorteermachine

“Overdag was het dorp rustig. Iedereen was op het land bezig. ’s Avonds werden de tulpen gebracht die van het land kwamen. Die waren overdag gepeld door de pelsters, meestal waren dat moeder de vrouw en kinderen. De bollen werden gesorteerd over een kleine sorteermachine heen. Als je tegenwoordig zo’n machine op je bedrijf zou zetten, krijg je ogenblikkelijk last met de milieudienst want dat maakt veel te veel leven. Maar toentertijd was dat kennelijk niet zo van belang, iedereen had zo’n ding staan. Ze hadden ook allemaal een eigen geluid, dus we konden precies horen: nou is Piet Gaar thuis aan het sorteren, nu is Theo Apeldoorn aan het sorteren en nu is Baltus aan het sorteren. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar toentertijd was dat zo.”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.