Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Agriport A7: je weet niet wat je ziet

De spectaculaire ontwikkelingen van Agriport A7 in de Wieringermeer zijn niet onopgemerkt gebleven. Het oorspronkelijke idee, in 1999 geboren aan een keukentafel in Middenmeer,  is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend en vermaard agropark. Sleutelwoord  in dit succesverhaal is ruimte.

Agropark

Agriport A7 is een modern tuinbouw- en logistiek project in een oude Zuiderzeepolder, de Wieringermeer. Honderden hectaren voormalige akkerbouwgrond zijn de thuisplek geworden voor moderne, grootschalige glastuinbouw en vollegrond teelten. De Wieringermeer als Nederlandse tuinbouwlocatie met de meeste zon is een trekker van jewelste. Centraal in Agriport ligt een nieuw bedrijventerrein. Door de clustering van grootschalige productie van verse groente, verwerking en logistiek wordt Agriport A7 gezien als het meest moderne Agropark ter wereld. De opgedane kennis prijkt inmiddels prominent op het lijstje van Hollandse exportproducten. In India, Thailand, China en Singapore werkt de ondernemer met lokale partijen aan de ontwikkeling van soortgelijke projecten.

Keukentafel

Aardappelhandel, annex ijsbergsla-verwerkingsbedrijf Hiemstra BV was jarenlang gevestigd aan de Havenkade in Middenmeer. In het bedrijf waren eind twintigste eeuw vader Simon en drie zonen Wim, Anton en Rob werkzaam. Om logistieke redenen zocht de familie naar een locatie elders in de Wieringermeer, het liefst gelegen aan een hoofdweg die de polder verbindt met de rest van Noord-Holland en de Afsluitdijk. Vanwege te verwachten verkeersintensiteit had gemeente Wieringermeer bezwaar tegen het voorstel voor vestiging aan de Alkmaarseweg, onderdeel van de provinciale weg N242.  ‘Laten we het dan proberen aan de autosnelweg A7’, opperde zoon Anton Hiemstra in 1999 aan de keukentafel. Al snel werd contact gezocht met de agrariër direct ten oosten van de A7 en met een boerderij en grond aan de zuidrand van de polder, de Koggenrandweg.

Bedrijfsverplaatsing

Hiemstra BV kocht dit bedrijf. Domeinen, het orgaan dat namens de Nederlandse Staat eigenaar was van (oorspronkelijk alle) grond in de Wieringermeer, werkte mee aan de verplaatsing van meerdere akkerbouwbedrijven uit deze zuidoosthoek van de polder. Daardoor kwam voor Hiemstra BV een groter stuk grond vrij ten oosten van de A7 en tussen de Koggenrandweg en de daarboven gelegen Oudelanderweg.

De gemeente Wieringermeer wilde akkoord gaan, mits andere bedrijven zich daar ook zouden kunnen vestigen met als doel: agrarische bedrijvigheid realiseren op een plek waar de aan- en afvoer van grondstoffen en (eind)producten makkelijk zou zijn. Niet lang daarna kwam er vanuit de Provincie Noord-Holland een vraag om ruimte voor glastuinbouw. Het idee voor een grootschalige aanpak van glastuinbouw – productie, verwerking én afvoer/logistiek op één plek – was geboren. Tussen alle plannenmakerij door bedacht Anton Hiemstra de naam: Agriport A7, een port (haven) als verlaadplaats van agrarische producten.

Je weet niet wat je ziet

Zes jaar na de start van de eerste serie kassen heeft het uitzicht in deze hoek van de polder een metamorfose ondergaan. Je weet niet wat je ziet! Verre horizonten hebben plaatsgemaakt voor wanden van glas, grote bedrijfsgebouwen en indrukwekkende energie-installaties. Niet zichtbaar, maar zakelijk van levensbelang: de aanwezigheid van glasvezel voor razendsnel dataverkeer. Hier vind je bijvoorbeeld Nederlands grootste paprika- en tomatenproductie onder glas. Hier werken bedrijven intensief samen en is ‘innovatie’ geen abstracte beleidsterm, maar dagelijkse praktijk. Het glastuinbouwgebied beslaat in totaal ruim 800 hectare – circa 600 ha zijn al in productie. Op het circa 100 hectare grote bedrijventerrein zijn inmiddels zeventien bedrijven gevestigd.

Agriport is een attractie op zich, en wie dit polderwonder zelf wil bekijken en beproeven kan terecht bij tuindersvrouw Petra. Waarom haar familie het Westland verruilde voor de Wieringermeer is weer een ander verhaal…

Auteur: Anita Blijdorp.

Bronnen

Website Agriport A7: http://www.agriporta7.nl/

Wil Datema, Vijf jaar Agriport A7 of… waartoe een bedrijfsverplaatsing kan leiden. In: Kroniek no. 54, 17e jaargang, 2009/3.

Trouw 23 mei 2012, Meer willen weten dan wat de pot schaft.

Gunstige ligging van agropark Agriport A7 in de Wieringermeer.

Gunstige ligging van agropark Agriport A7 in de Wieringermeer.

 

Publicatiedatum: 12/07/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.