Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

27 februari 1895: Raadhuisstraat krijgt naam

Bij raadsbesluit van 27 februari 1895 werd een naam vastgesteld voor de nieuwe, brede straat die destijds werd aangelegd pal achter het Koninklijk Paleis: de Raadhuisstraat. Deze naam verwees naar de voormalige functie van het paleis als stadhuis.

Aanleg Raadhuisstraat

Met de aanleg van deze straat en even verderop, voorbij de Westermarkt, door de recente demping van de Rozengracht werd beoogd een verkeersader te creëren voor het sterk toenemende verkeer tussen de binnenstad en de nieuwe buurten die verrezen aan de overkant van de Singelgracht. De realisatie van dit plan had in stedenbouwkundig opzicht ingrijpende consequenties. Voor de aanleg van de Raadhuisstraat werd de tussen Singel en Herengracht gelegen, fraaie Warmoesgracht gedempt en moesten twee stegen het veld ruimen. Aan de Heren- en Keizersgracht werd op twee plaatsen de aaneengesloten gevelrij doorbroken door de sloop van een reeks monumentale panden.

‘Doorbraak van de Raadhuisstraat in de winter, 1895’ G.H. Breitner

Bron: Collectie Amsterdam Museum

'Doorbraak van de Raadhuisstraat in de winter, 1895' G.H. Breitner‘Doorbraak van de Raadhuisstraat in de winter, 1895’ G.H. Breitner

Schilderij Breitner

De titel van het hier afgebeelde schilderij van George Hendrik Breitner is: doorbraak van de Raadhuisstraat in de winter. We zien de bouwput met heistellages ter hoogte van de galerij, die aan de oostkant van de Raadhuisstraat zou verrijzen naar het ontwerp van de architectenfamilie Van Gendt. En we kijken uit op de gevels van de Keizersgracht (even zijde) en de Westerkerk. Er bestaan twee schilderijen en een aquarel van Breitner van deze doorbraak; hierbij maakte hij gebruik van talrijke, door hemzelf gemaakte foto’s ter plekke.

Auteur: Frans Oehlen

Dit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om naar het thema Amsterdamse grachtengordel te gaan.

Publicatiedatum: 08/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.