25 april 1947: geboortedag Johan Cruijff

Op 25 april 1947 werd het grootste Amsterdamse voetbaltalent aller tijden geboren.

Book 1 min

Ajax

Hendrik Johan Cruijff werd in 1947 geboren in het Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat en groeide op in Betondorp. In 1964 debuteerde hij in het eerste van Ajax en drie jaar later werd hij al voor het eerst ‘voetballer van het jaar’. Vanaf 1970 stond het vermaarde nummer 14 achterop zijn shirt. Uiteindelijk schopte Cruijff het tot Europees voetballer van de twintigste eeuw.

FC Barcelona

In maart 2010 werd Cruijff nog benoemd tot erevoorzitter van FC Barcelona, waar hij in 1973 als speler terechtkwam na zijn vertrek bij Ajax. Hij speelde er in totaal vijf seizoenen. Ook was hij zeer succesvol als trainer van de Catalaanse club, die hij in die hoedanigheid vele nationale en internationale titels heeft bezorgd.

Johan Cruijff (1947), voetballer.

Johan Cruijff (1947), voetballer.Johan Cruijff (1947), voetballer.

Cruijffiaans

Veel fans waardeerden Johan Cruijff om zijn eigenzinnige logica; een gedenkwaardige uitspraak van de meester is bijvoorbeeld: “Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorme moeite me te vergissen.”Johan Cruijff maakte in oktober 2015 bekend dat hij leed aan longkanker. Hij overleed op 24 maart 2016 in zijn woonplaats Barcelona in bijzijn van zijn familie.

Auteur: Maarten Jansen.

Publicatiedatum: 17/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN