23 februari 1672: brand in drukkerij van Blaeu

23 februari 1672 was een rampdag voor Joan Willemsz. Blaeu en zijn bedrijf. Op deze dag ging de zaak in vlammen op.

Book 1 min

Het succes van Blaeu

De zaak van Blaeu was al vanaf het begin van de Gouden Eeuw een vermaard bedrijf gespecialiseerd in globes en landkaarten, dat in 1599 door zijn vader was gesticht. De firma groeide uit tot de grootste uitgever op cartografisch gebied van Europa. Het hoogtepunt kwam in 1662 toen de Atlas Maior werd uitgegeven, een verzameling van circa zeshonderd landkaarten. Dit was een bijzonder kostbaar werk in 9 tot 12 delen, afhankelijk van de taalversie waarin het werd uitgegeven.

Kaart van Holland, kopergravere. Blaeu, Willem Janszoon (1571-1638), gemaakt in 1640. Collectie: Noord-Hollands Archief.

Einde gloriejaren

Maar in 1672 sloeg het onheil toe: in de ijskoude nacht van 22 op 23 februari brandde de belangrijkste drukkerij van het bedrijf, achter de Nieuwe Kerk, met de poëtische naam ‘De Negen Muzen’ ( vanwege de negen drukpersen) volledig uit. Hierna hield het bedrijf weliswaar niet op te bestaan, maar de gloriejaren waren voorbij. Bijna twee jaar later overleed Joan, waarna de zaak werd overgenomen door zijn drie zoons, waarvan Joan jr. de belangrijkste rol zou gaan spelen.

Joan Willemsz. Blaeu (1596-1673) door Jan van Rossum, 1663. Olieverf op doek. Collectie Amsterdam Museum.

Overgebleven objecten

In de collectie van het Amsterdam Museum bevinden zich diverse objecten die zijn vervaardigd door de firma Blaeu, waaronder een aard- en hemelglobe en enkele atlassen. Ook is het museum in het bezit van het hierboven afgebeelde portret van Joan Blaeu door Jan van Rossum uit 1663. Hij houdt zijn hand op een tellurium; met dit instrument, dat was uitgevonden door de firma Blaeu, kon men de bewegingen van de aarde en de maan aanschouwelijk maken.

Auteur: Frans Oehlen.

Publicatiedatum: 09/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN