Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

1931: plannen verbreden Boterdijk

1931 – Enige tijd later kreeg Uithoorn het plan om de Boterdijk te verbreden. De gemeenteraad besprak het en legde het plan voor aan de provincie. Spoedig gaven de heren gedeputeerde staten hun goedkeuring. Men begon, want alle verbeteringen kwamen ten algemene nutte, aldus Hein Endhoven.

Rijksmonument: boerderij Leeuwarden, Boterdijk 91

De naam “Leeuwarden” voor deze boerderij komt al in de tweede helft van de 17e eeuw voor. Het was toentertijd een veeteeltbedrijf, evenals nu het geval is. Daarnaast biedt de huidige bewoner ook een scala aan outdoor-activiteiten aan om het kleinschalige boerenbedrijf te kunnen blijven runnen. “Lee” in de naam verwijst naar een verhoging in het landschap en met “waart” bedoelde men een stuk land door water omgeven. Overigens is wierd, ward of woerd ook een verwijzing naar een verhoging in het land.

2012 – boerderij Leeuwarden. Collectie SOUDK, foto Chr. Woerden Jzn.

Het woongedeelte heeft een pannen-, de stal een rietdekking; de schoorsteen heeft nog zijn originele afdekking met smeedwerk. Links van de boerderij staat het zomerhuis met dezelfde afwerking van de top als de boerderij. Rechts staat de voormalige wagenschuur met paardenstal in een opvallend rijke detaillering en op de top uitgezaagde windveren. De hooiberging en de smeedijzeren damhekken omzoomd door fraai geboomte zijn een lust voor het oog. Dit type komt in Noord-Holland zelden voor.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 07/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.