Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw-Vennep

De Hollandiabron: Spa in de polder Met Jan Feith door de Haarlemmermeer (1933) Pop-up museum in beweging Het puffende treintje uit Hoofddorp Schoolstrijd woedde ook in Haarlemmermeer ‘Naar de grote school’ in de polder

De Hollandiabron: Spa in de polder

Slechts weinig mensen weten dat er in de Haarlemmermeer een bron bestond, die voortdurend een grote hoeveelheid water opbracht met bijzondere geneeskrachtige eigenschappen. Als tafelwater hoefde het voor Spa niet onder te doen.

>

Met Jan Feith door de Haarlemmermeer (1933)

Deze zomer neemt Jan Feith je mee op reis door onze provincie. Zijn historische teksten uit het album ‘Zwerftochten door ons land: Noord-Holland’ (1933) geven een beeld van zonnige duinen, drukke pleinen en pittoreske polders. Deze week: ‘De Haarlemmermeer als typisch poldergebied’.

>

Pop-up museum in beweging

Varend, rollend en vliegend vervoer. Daar draait het om in het transportmuseum. De Romeinse boot van toen en de zonnewagen van nu.

>

Het puffende treintje uit Hoofddorp

Haarlemmermeer ademt dynamiek. Schiphol werkt dag en nacht. Treinen schichten door de polder. Automobilisten razen banenbreed voort. Hier pufte een eeuw geleden een stoomtreintje.

>

Schoolstrijd woedde ook in Haarlemmermeer

In Nederland woedde zo’n honderd jaar een ‘schoolstrijd’. Kernvraag was wie de scholen betaalde. In Haarlemmermeer klonk een echo van deze schoolstrijd. De eerste burgemeester van de net drooggemalen Haarlemmermeer zette zich in voor het openbare onderwijs. Later waren er ook inwoners van de polder die een ‘Smeekschrift aan de Koning om een School met den Bijbel’ ondertekenden.

>

‘Naar de grote school’ in de polder

Historicus Hans Dolman van het Historisch Museum Haarlemmermeer heeft een nieuwe tentoonstelling voorbereid. De tentoonstelling heeft als titel ‘Naar de grote school’ en gaat over lager onderwijs in Haarlemmermeer 1856-1945. Volgens Hans Dolman was het gemeentebestuur in deze polder nog geen jaar in functie of de eerste (nood-)school was al in gebruik. De school was gevestigd in een schuur, die ook dienst deed als noodkerk. In deze jaren was het analfabetisme in de polder wijd verbreid en schrikbarend hoog in vergelijking met andere gemeenten. Daar moest wat aan gedaan worden.

>