Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Kwakel

Fort bij de Kwakel ‘Tonnen gouds’ om Legmeer van de kaart te vegen Monumenten aan het Jaagpad bij de sluis Vuurlijn loopt veilig achter de dijk van fort naar fort Zoete boter langs de Boterdijk 'Geef me effe twee jonkies...'

Fort bij de Kwakel

Fort bij de Kwakel werd in 1906 voltooid, min of meer tegelijk met het nabijgelegen Fort bij Kudelstaart. Bijzonder is dat de bouw van het fort is gedocumenteerd in een dagboek van de opzichter. Hieruit blijkt dat de aanleg niet van een leien dakje ging.

>

‘Tonnen gouds’ om Legmeer van de kaart te vegen

Waar nu het hart van de Randstad driftig klopt, dommelde eeuwen geleden uitgestrekt waterland onder brede wolkenluchten. Dijkweggetjes doorsneden het Amstellandse meren- en plassengebied. Wie indertijd van Amsterdam naar Leiden reisde, keek uit over Legmeer en Haarlemmermeer. Water, alom water. Totdat midden negentiende eeuw het Haarlemmermeer werd leeg gepompt. Het Legmeer klotste en kabbelde nog als vanouds. Exact 150 jaar geleden maakte koning Willem III daar met een pennenstreek definitief een eind aan.

>

Monumenten aan het Jaagpad bij de sluis

Niet alle oude gebouwen verdienen het predicaat provinciaal monument. Pak de fiets of trek de wandelschoenen aan en ga over het lange Jaagpad van De Kwakel (bij Uithoorn) naar de Tolhuissluis. Daar zie je bescheiden sluiswachtershuisjes met monumentale status. En een theetuin. Om bij te komen.

>

Vuurlijn loopt veilig achter de dijk van fort naar fort

Een onopvallend weggetje achter een dijk. Maar het was wel dé verbindingsroute tussen enkele forten. Dit weggetje, de Vuurlijn geheten, was een essentieel onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Op deze veilig achter de hoge dijk verscholen weg konden de manschappen zich verplaatsen van het fort Kudelstaart aan de Westeinderplassen via het fort De Kwakel naar het fort bij Uithoorn. En naar het fort dat, ook in Uithoorn, aan de rivier de Drecht was gebouwd.

>

Zoete boter langs de Boterdijk

Hein Endhoven schreef: de Kwakelse bevolking bestond geheel uit de boerenstand, vroeger vooral koeboeren. Er werd hoofdzakelijk komijnekaas gemaakt en eerste klas zoete boter gekarnd. De handelaren in boter kwamen bij de boeren langs en kochten de boter en kaas. Deze werden per boot vervoerd langs de Boterdijk. Daarom heet dit pad tot vandaag “Boterdijk. Er was een veerschuit die alle weken voer op Amsterdam en Leiden.

>

‘Geef me effe twee jonkies…’

De toneelzaal zat vol met Kwakelaars en niet-dorpsgenoten. Of het nu ging om een optreden van Johnny en Rijk, de Mounties, de radioshow van Kees Schilperoort of een uitvoering van de plaatselijke toneelclub, je was hier altijd verzekerd van een gezellige avond. Ook Willy Alberti werd getroffen door de geweldige sfeer. “Geef me effe twee jonkies voor ik op moet”, zei de Jordanees. “Je lijkt wel een Kwakelaar”, zei de baas van “Leenders”, “die kunnen ook pas zingen als ze een borrel op hebben!”.

>