Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zoektocht naar meest sprekende oorlogsfoto’s

Op 15 november presenteerde de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de eerste foto voor het project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’. Daarmee is de zoektocht naar de meest sprekende oorlogsfoto’s van start. Help je mee?

Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar bevrijding. Dat wordt in de hele provincie met allerlei festiviteiten herdacht. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning: “Ook na 75 jaar is het van belang stil te staan bij ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. Met verhalen. Met beeld. Wij zijn onze bevrijders en hen die in verzet gingen veel verschuldigd. Op de schouders van deze dapperen hebben wij onze vrijheid vorm gegeven. Het is goed dit te gedenken.”

Ter ere van dit jubileum wordt er de komende maanden een visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland samengesteld. Hiervoor worden de 100 meest sprekende foto’s uit de oorlogsperiode uitgekozen en tentoongesteld in de Tweede Kamer. Per provincie wordt een voorselectie gemaakt. Noord-Holland zal een eerste selectie van 50 foto’s bijeenbrengen, waarna hier in januari een selectie van 25 foto’s uit gemaakt zal worden.

De commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, met zijn gekozen foto. Foto: Provincie Noord-Holland.

Visuele canon

Historische verenigingen, archieven en andere instellingen doen allemaal mee aan dit project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’. Maar ook de inwoners van Noord-Holland worden opgeroepen om mee te doen en foto’s uit hun eigen archief in te sturen, die tijdens of direct na de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. Alle foto’s zijn welkom, immers “beelden hoeven niet spectaculair of wereldschokkend te zijn om van waarde te zijn voor de historie”, aldus Lieuwe Zoodsma, directeur van het Noord-Hollands archief.

De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en anders denkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven.

De keuze van Arthur van Dijk. Collectie Verzetsmuseum Amsterdam.

#in100foto’s

Arthur van Dijk doet alvast een voorzetje. Hij koos een foto met daarop twee bekende vrouwelijke verzetsstrijders: Truus en Freddie Oversteegen, die tot dezelfde verzetsgroep als Hannie Schaft behoorden. Op de foto poseren de dames met twee leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. De foto is kort na de bevrijding genomen, waarschijnlijk in Haarlem of IJmuiden, waar de dames actief waren. Het vrolijke groepsportret is afkomstig uit de collectie van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Heb jij nog beelden uit die tijd, in een archief, een album of een lijst? Je kunt jouw foto’s inzenden via de website van het project In 100 foto’s. In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een pop-up tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand april door de provincie.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is op de website van de Provincie Noord-Holland een kaart te zien, waar je verhalen kunt lezen over de bevrijding. Klik op de kaart en ontdek het zelf!

Tekst: Sarah Remmerts de Vries, met dank aan de Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 18/11/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.