
Op 1 februari begint de tentoonstelling over de familie, de vrienden en de relaties van Rembrandt. De schilder had namelijk familie en vrienden die hem hielpen, die zijn kunstwerken kochten, die hem geld leenden en die hem artistiek uitdaagden. En daarom is er aandacht voor zijn jeugdvriend Jan Lievens, voor kunstkenner Jan Six, voor redder in nood Abraham Francen, voor kunstenaarsvrienden als Roelant Roghman en voor de familie van zijn vrouw, de Uylenburghs.

Portret van Titus. 1660, Olieverf op doek. Photography by Mitro Hood. This image is owned by The Baltimore Museum of Art; permission to reproduce this work of art must be granted in writing. Third party copyright may also be involved.
In dat kader worden schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandt getoond die zelden of nooit in Nederland zijn te zien. Hoogtepunt van de tentoonstelling is Rembrandts portret van zijn negentienjarige zoon Titus uit het Baltimore Museum of Art, dat nog nooit Europa heeft aangedaan.

Portret van apotheker Abraham Francen,1655-1659, ets, droge naald en burijn, Amsterdam Museum.
Eigen collectie
Het Rembrandthuis is niet alleen het voormalig woonhuis en atelier van Rembrandt, maar sinds ruim honderd jaar beschikt het museum over een eigen collectie. Rembrandts etsen zijn daarin uiteraard goed vertegenwoordigd, maar het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten alsmede moderne kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren. Van 7 juni worden de meest opmerkelijke voorbeelden uit de museumverzameling getoond, zoals werk van Hercules Segers, Edgar Degas, Pablo Picasso, maar ook van Horst Janssen, Willem den Ouden, Charles Donker en Glenn Brown.

Tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Museum Het Rembrandthuis. Foto Rene Gerritsen.
Rembrandtlab
Wie wil weten hoe Rembrandt zijn schilderijen en etsen maakte, en hoe wij dat tegenwoordig onderzoeken, moet tot 21 september wachten. Dan wordt het museum omgetoverd in een soort van laboratorium. Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.
Tekst: Arnoud van Soest
Publicatiedatum: 20/12/2018
Vul deze informatie aan of geef een reactie.