Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Erven Barend Klaassen schenken schilderij aan De Cruquius

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Haarlemmermeermuseum De Cruquius kreeg het museum een authentiek Haarlemmermeers schilderij aangeboden.

In aanwezigheid van 120 vrijwilligers gaven de broers Koen en Barend Klaassen het schilderij van hun grootvader aan directeur Elise van Melis en een lid van de Raad van Toezicht. Het schilderij van grootvader Barend Klaassen (1884 -1959) verbeeldt hoe het centrum van Hoofddorp er omstreeks 1900 uitzag, met drie bruggen waar nu de rotonde met de fontein is. Haarlemmermeermuseum De Cruquius is blij met de schenking en toont het schilderij vanaf dit weekend in de tentoonstelling “Schakels, betekenisvolle plekken in Haarlemmermeer” in Historisch Museum.

Schoenmaker

Barend Klaassen, geboren in 1884 in Hoofddorp, wilde kunstschilder worden, maar er was geen geld voor een dergelijke vervolgopleiding. ‘Van kunst kon je niet leven’.  Barend werd schoenmaker en had tussen 1905 en 1959 een eigen schoen- en laarzenmakerij in de Concourslaan en later in de Parklaan te Hoofddorp. Ook was hij lid van de vrijwillige brandweer waar hij zelfs bevorderd werd tot groepscommandant. In 1956 stopte Barend, inmiddels 71 jaar, bij de brandweer.

B. Klaassen

Naast zijn werk bleef Barend echter tekenen. Tussen 1900 en 1910 maakte hij een serie tekeningen van Hoofddorp, waarvan hij enkele na de 2e WO vastlegde op doek. Zo ontstond in 1955 het schilderij van het centrum van Hoofddorp, met zijn drie houten bruggen over de Hoofdvaart, de Kruisvaart en de Polderboom en zonder het Polderhuis, dat in 1913 verrees.

Bewonderd

Ieder jaar kregen de kinderen van kunstschilder Barend op hun verjaardag een van zijn schilderijen. Andere kunstwerken hingen in de schoenmakerij om bewonderd te worden door de klanten. De familie Klaassen vindt dat dit bijzondere schilderij niet verloren mag gaan, zodat men nu en in de toekomst kan zien hoe het centrum van Hoofddorp is veranderd. Alleen Marktzicht staat nog fier overeind.

Overdracht schilderij familie Klaassen.

Historisch Museum Haarlemmermeer vindt u op Bosweg 17  in Hoofddorp. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Parkeren kan bij Claus Event Center.
Kijk voor routebeschrijving en activiteiten op www.haarlemmermeermuseum.nl

Publicatiedatum: 09/01/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.