Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zaans Groen ’44-’45: mooie dingen in een lelijke tijd

Driekwart eeuw na dato verschijnt er een herdruk van het clandestiene maandblad Zaans Groen, dat tijdens de Hongerwinter gedichten, beschouwingen en kunst naar de Zaanstreek bracht.

In de Hongerwinter van 1944 richtten Klaas en Mart Woudt met een aantal andere Zaanse jongeren het clandestiene ‘litterair-cultureel maandblad’ Zaans Groen op. In de navolgende maanden verschenen er vier tijdschriften vol gedichten, proza, essays en beschouwingen, rijk geïllustreerd met litho’s en tekeningen.

Klaas Woudt (1923-2012) was een bekende uitgever, boekdrukker en publicist. Hij stond aan de wieg van de Encyclopedie van de Zaanstreek en gaf lezingen over de
streektaal. Hij zat in de redactieraad van het tijdschrift Podium en was de eerste uitgever van Jan Wolkers. In 1984 kreeg hij de Cultuurprijs van de gemeente
Zaanstad.

Minder bekend is dat hij samen met zijn zus Mart (1920-1967) het initiatief nam om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim Zaans Groen uit te geven. De heruitgave van dit tijdschrift in boekvorm is aangevuld met een inleiding waarin Woudts dochter Annemieke Woudt aan de hand van haar vaders memoires de ontstaansgeschiedenis in een cultureel-historische context plaatst.

Ru van Rossem, Zaans Groen.

Bijzondere heruitgave

Op zaterdag 4 april 2020, driekwart eeuw na dato, worden deze vier unieke tijdschriften heruitgegeven en voorzien van een uitgebreide inleiding door Klaas Woudts dochter Annemieke. Voorintekenen, met korting, is nu al mogelijk. Tot 3 april geldt het tarief van €14,95. Daarna worden de uitgaves €19,95.

Voorintekenen is mogelijk via www.mensdurftelezen.nl/publicatie-zaans-groen/ of via een e-mail naar bestellen@uitgeverijnoordholland.nl. Het boek kunt u zaterdag 4 april ophalen tussen 15.00 en 18.00 uur in de Bullekerk te Zaandam tijdens de de feestelijke presentatie van het boek. Indien u niet in gelegeheid bent om aanwezig te zijn, stuurt u een e-mail naar: bestellen@uitgeverijnoordholland.nl.

Tekst: Zaans Groen

Publicatiedatum: 11/02/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.