Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

3000 jaar oude speerpunt gevonden in het Gooi

Op 6 februari is de “archeologische vondst van het jaar” bekend gemaakt door regionale archeologie vereniging Naerdincklant.

“Een droomvondst,” zo omschrijft Niels Kampert het onverwachte resultaat van zijn zoeken met een metaaldetector in de bossen ten oosten van Hilversum.

“Een leuke hobby, en ik doe geregeld aardige vondsten. Niks van grote waarde, maar wel spulletjes met een verhaal. Denk aan muntjes of knopen. Maar vorig jaar herfst, ik was voor het eerst sinds lange tijd weer eens op pad, toen was het al direct bingo. Tot mijn stomme verbazing een gave bronzen speerpunt, vlak onder het oppervlak. ”

De bronzen speerpunt. Foto: Landschap Erfgoed Utrecht, A. v/d Bunt.

Niels had wel onmiddellijk in de gaten dat hij deze keer op iets bijzonders gestuit was, maar had geen idee van de ouderdom. Dus hij zette een plaatje op Facebook. Binnen vijf minuten kwam er reactie uit wetenschappelijke hoek: men wilde maar wat graag die speerpunt bekijken. Met name de Rijksuniversiteit Groningen deed uitgebreid onderzoek.

De uitkomsten overtroffen alle verwachtingen. Een zeer uitzonderlijke archeologische vondst voor het Gooi. De bronzen punt van een kleine jachtspeer. Waarschijnlijk gemaakt in het oostelijk Alpengebied, ver weg dus. Ouderdom circa 3000 jaar. En bijzonder: in de basis van de speerpunt zaten nog wat stukjes van de houten schacht, gedetermineerd als hazelaar.

6 februari 2020 – Vinder Niels Kampert (midden) krijgt ter gelegenheid van de benoeming van de door hem gevonden speerpunt tot Vondst van het Jaar 2019 bloemen uitgereikt door Sander Koopman, voorzitter van AWN Naerdincklant. Foto: Anton Cruysheer.

Hoe nu verder ? De vondst is officieel aangemeld, een wettelijke verplichting, en goed gedocumenteerd. Tijdens het wetenschappelijk onderzoek heeft de speerpunt gelijk een conserveringsbehandeling ondergaan. Waarop hij keurig terugbezorgd werd bij de vinder. Die mag hem houden. Of in bruikleen geven aan een museum.

Heeft Niels nog plannen ? “Gewoon zo nu en dan lekker verder zoeken. Soms samen met mijn zoontje van 9, die vindt het prachtig. Hoewel hij magneetvissen nóg leuker vindt.”

Een interview met vinder Niels Kampert en Sander Koopman, voorzitter van AWN Naerdincklant, is te beluisteren op NH Gooi.

Tekst: AWN Naerdincklant, E. van Putte

Publicatiedatum: 10/02/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.