Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het verhaal van Nederland

Ontdek Het verhaal van Nederland waarin verteller Daan Schuurmans je meeneemt langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. De 10 delige TV-serie vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Over mensen die hier ooit hebben geleefd. Over belangrijke gebieden, bijzondere gebouwen, slagvelden, opgravingen, helden en schurken. Deskundigen delen de meest recente inzichten en laten geen zwarte bladzijde onbesproken. Het verhaal van Nederland omvat nog veel meer: podcasts, podwalks en uitleg voor kinderen! Volg de serie op NPO1 elke woensdag om 20:35 uur. Kijk vanavond mee naar deel twee: 'Romeinen en Bataven'.

Hoe is Nederland geworden zoals we het nu kennen? Ontdek het in Het verhaal van Nederland, een nieuwe serie waarin Daan Schuurmans je meeneemt langs de gouden bergen en zwarte bladzijden van onze geschiedenis.

Podwalks

De Het verhaal van Nederland podwalks zijn 10 gps-gestuurde audiotours die je de verhalen van de televisieserie op locatie laten beleven. De podwalks zijn verspreid over historische locaties in heel Nederland: Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vught. In deze wandelingen neemt Daan Schuurmans je op locatie mee op reis door de geschiedenis. Van de IJstijd tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van gebouwen, monumenten en andere sporen in het landschap vertelt hij wat er is gebeurd op de plek waar je op dat moment staat. Welke rol de bewoners van toen daarin hadden. En de gevolgen daarvan voor ons land zoals wij het nu kennen. Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt waar je naartoe moet en waar je moet kijken.

Stap zelf in Het verhaal van Nederland met een podwalk! Download de gratis podwalks app Het verhaal van Nederland in de App Store of Play Store.

Histories

Het verhaal van Nederland HISTORIES legt de geschiedenis uit in duidelijke taal. In 10 video’s presenteert Nizar El Manouzi de leukste en gekste weetjes uit de verhalen van vroeger, van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog. Waarom droegen mensen vroeger een pruik en liepen Romeinen in een toga? Hoe koud was het in de ijstijd, en waarom moesten kinderen vroeger in een fabriek werken? Met gebruik van fragmenten uit de serie Het Verhaal van Nederland en leuke visuals brengt deze serie het verleden tot leven voor kinderen vanaf 7 jaar.

Elke woensdag verschijnt  een nieuwe video op Zapp.nl/histories en elke zaterdag op het YouTube-kanaal van NPO Zapp.

Podcast

In de podcastserie Het verhaal van Nederland, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten, kom je van alles te weten over bijzondere figuren uit onze geschiedenis. Diederik gaat in gesprek met geschiedeniskenners over hun favoriete historische personen, zoals neanderthaler Krijn, ridder Jan van Brederode, arts Nicolaes Tulp, schrijversduo Aagje Deken en Betje Wolff en Soekarno. Wie waren deze figuren? Waren dit mensen zoals jij en ik? En waarom verdienen zij een plek in onze geschiedenis? Met een grote glimlach bespreekt, fileert en koestert hij ze allemaal.

De podcast die verder gaat waar de serie ophoudt. Beschikbaar op NPO Luister en in je favoriete podcast-app.

Kijk voor meer informatie op de website van Het verhaal van Nederland.

Bron: NPO – Het verhaal van Nederland

Publicatiedatum: 09/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Camiel van Lamoen schreef:

    Daan, mijn grote complimenten voor de wijze waarop jij de geschiedenis van Nederland presenteert. Veel respect. Ik word er stil van. Wat mooi vertolkt. Ik voel me helemaal opgenomen.
    Kom je ooit in Eersel kom dan een kop koffie of thee drinken. Groet, Camiel van Lamoen, Kerkstraat 29, 5521 JK Eersel. 0636025702.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.