Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Word weidevogel-expert op het Fort bij Krommeniedijk

Het weidevogelseizoen is begonnen. Vanuit heinde en verre stromen de Noord-Hollandse weilanden vol met grutto’s, tureluurs en kieviten. Het is dé tijd om op pad te gaan en vogels te kijken.

Maar hoe herken je een grutto en welke weidevogel roept niet zijn eigen naam? Bij het uitkijkpunt van het Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK) en in de Vogelkijkhut van de Hempolder bij Akersloot zijn informatieborden geplaatst met tekeningen van weidevogels en een QR-code, waarmee je een toelichting kunt krijgen over de vogels in het gebied. Vanaf het uitkijkpunt van Fort K’IJK heb je uitzicht op de weilanden. Dit is het broed- en leefgebied van veel vogels. De Hempolder is een weidevogelparadijs vlak bij het Alkmaardermeer. Hier overheersen de graslanden en is het uitzicht weids.

Weidevogelpodcast. Foto: Landschap Noord-Holland.

Boswachters van Landschap Noord-Holland bespreken in een podcast de uiterlijke kenmerken en leuke anekdotes over de weidevogels. Wat is typisch gedrag? Waaraan kun je een soort herkennen in het veld? Welk geluid maken ze? De soorten die ze bespreken zijn: kievit, grutto, tureluur, scholekster, kluut, kwikstaart, graspieper en veldleeuwerik. Ook eenden zoals de bergeend en de wilde eend komen aan bod.

Uitkijkpunt Fort K’IJK. Foto: Landschap Noord-Holland.

Uitkijkpunt Fort K’IJK is gratis te bezoeken van donderdag t/m zondag tussen 11:00 en 16:00 uur. Vogelkijkhut Hempolder is te bereiken van zonsopgang tot zonsondergang, 7 minuten lopen vanaf Hemweg 1 te Akersloot. Neem je verrekijker mee, maar eventueel is in Fort K’IJK een verrekijker te leen.

Kijk voor verdere informatie op de website van Landschap Noord-Holland.

Bron: Landschap Noord-Holland

Publicatiedatum: 26/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.