Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Christiaan Bastiaans benoemd tot Stadstekenaar Amsterdam 2023

Christiaan Bastiaans is door het Stadsarchief Amsterdam benoemd tot Stadstekenaar van 2023, als opvolger van Atousa Bandeh Ghiasabadi. De Commissie voor de Tekeningen, die jaarlijks de nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam kiest, is onder de indruk van Bastiaans’ werk en voorstel. Als Stadstekenaar zal hij de theater en danswereld belichten aan de hand van tekeningen, portretten en persoonlijke verhalen. Bastiaans is de tiende Stadstekenaar van Amsterdam.

Actuele thema’s

In het werk van Christiaan Bastiaans worden actuele thema’s zoals migratie, ontheemding en la condition humaine vanuit verschillende hoeken en op diverse manieren in beeld gebracht. De artistieke praktijk van Bastiaans is multidisciplinair, en bestaat naast aquarellen ook uit films, performances, collages, foto’s, video’s en installaties. Alle facetten zijn nauw met elkaar verbonden. In zijn doorlopend onderzoek naar wat hij Hurt Models noemt, brengt hij de mens in al zijn kwetsbaarheid naar voren: zij die noodgedwongen moeten overleven als vluchteling of slachtoffer, ontheemd, onthecht en in de periferie.

De Contact Zone

Bastiaans over zijn rol als Stadstekenaar: “Ik zie de functie van Stadstekenaar van Amsterdam als het ondernemen van een dicht-bij-huis-expeditie. Een chroniqueur worden in mijn eigen achtertuin binnen de stedelijke infrastructuur van Amsterdam, om identiteit te geven aan mensen en plekken die we nog niet kennen of op het oog slechts vluchtig lijken te kennen en die nog zoveel onbekends herbergen. Niet alleen in het centrum van de stad maar ook in de stadsbuurten. Ik noem het De Contact Zone. De Stadstekenaar van Amsterdam brengt in kaart en onderzoekt datgene wat zich onder het oppervlak bevindt in De Contact Zone.”

Christiaan Bastiaans, Basic Catwalk Model, 1999, inkt op Chinees rijstpapier, op verbandgaas en pleister. Collectie Kröller-Müller Museum.

Over Christiaan Bastiaans

Christiaan Bastiaans (Amsterdam, 1951) woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde schilderkunst en vrije grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde opleidingen in New York en Kyoto. Zijn werk was in het buitenland onder meer te zien op de Biënnales van Paris en Venetië, in New York en Japan. In Nederland heeft Bastiaans deelgenomen aan grote tentoonstellingen zoals Heart of Darkness van Marianne Brouwer in het Kröller-Müller Museum en de solo tentoonstellingen Year Zero, De Pont Museum, Tilburg; Club Mama Gemütlich, Kröller-Müller Museum en Gods Narrators in Nieuw Dakota, Amsterdam. Zijn meest recente presentaties zijn Valuable Cargo tijdens de Setouchi Art Triennale (2019) en het Laureaat van de Jeanne Oosting Prijs 2022 in de tentoonstellingsruimte A rose is a rose… in Amsterdam. Op 14 mei 2023 opent zijn solotentoonstelling in Club Solo in Breda.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 25/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.