Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wonen in voormalige V&D Alkmaar

De voormalige V&D op de hoek van de Laat en de Ridderstraat in Alkmaar krijgt een nieuwe bestemming. Heiko Hulsker Architecten uit Haarlem ontwerpt voor het complex met behoud van de historische context huizen en onder meer een fietsenstalling.

Warenhuisketen Vroom & Dreesmann, met een historie die teruggaat 1887, is eind 2015 failliet gegaan. In maart 2015 viel de omzet van de 63 warenhuizen tijdens het traditioneel succesvolle ‘prijzencircus’ al behoorlijk tegen en vervolgens kondigde een aantal leveranciers aan tegen het eind van het jaar te stoppen met het leveren van nieuwe producten.

Prijzencircus bij V&D Alkmaar, 2012. Foto: Antoine.01, via Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

Het markante monumentale gebouw in het centrum van Alkmaar deed tot 2016 dienst als filiaal van de warenhuisketen. Na het bankroet van Vroom & Dreesmann in 2015 kwam het pand leeg te staan. Achtereenvolgens Topshelf en de ANWB hebben van de imposante winkelruimten gebruik gemaakt.

Warenhuis Vroom en Dreesmann in Alkmaar, 2004. Foto: A. J. van der Wal, RCE (CC BY-SA 4.0).

Het gebouw, in 1926 ontworpen door architect G.W.J. Caron, geniet stijlkenmerken van art deco en jugendstil. De laatste jaren wisselde het onroerend goed regelmatig van eigenaar. Sinds 2020 is het bezit van de Bloemendaalse investeerders Frans Lundwig en Theo Eichholz.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 13/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.