Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Winterschilders op het Schermereiland

De Rijp - Het Schermereiland met zijn fraaie landschapstaferelen en rustieke plaatsen, leent zich uitstekend voor wintertaferelen. Uiteenlopende kunstschilderende huisschilders hebben dit in een schilderij vastgelegd. Uit de collectie van Museum In ’t Houten Huis zijn een aantal van die werken, vooral van vader en zoon Spaarman, vanaf heden tot eind januari te zien onder de titel 'De Winterschilders'.

Willem Spaarman (1848-1917) en zijn zoon Arie (1883-1971) zijn in De Rijp en omgeving begrippen. De productieve schilders bekwaamden zich in dorpsgezichten en landschappen, ook in wintertooi. De titel Winterschilders verwijst vooral naar hen; in het dagelijks leven waren zij huis- en rijtuigenschilders. In de wintertijden moeten deze broodschilders hun kost verdienen met het uitoefenen van de schilderskunst.  De schilderijen leveren mooie plaatjes op in een jaargetijde waarin de winter kan toeslaan maar wellicht ook doet verlangen naar die ouderwetse winters. Het publiek kan zich vanaf heden tot en met eind januari 2020 warmen aan deze kunstvorm.

De Balkenhaven van Arie Spaarman. Via Museum In ’t Houten Huis.

Museum In ’t Houten Huis bevindt zich aan de Tuingracht 13 in De Rijp. Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen is te vinden op de website van het museum. Naast de tijdelijke expositie De Winterschilders heeft het museum een permanente opstelling over de historie van Graft en De Rijp op het Schermereiland.

Tekst: Museum In ’t Houten Huis

Publicatiedatum: 06/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.