Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Moderne illustraties naar vignetten van Joh. Enschedé

Op 6 december opent bij het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling ‘Van Groot naar Klein naar Groot’. Een tiental toonaangevende illustratoren zijn uitgenodigd om op basis van de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé nieuw werk te maken dat in diverse presentatievormen tot de verbeelding spreekt.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is de overvloed aan beeld die elke dag aan ons allemaal voorbijschiet. Bijna iedereen maakt tegenwoordig beeld en het is er dan ook in alle soorten en maten. Maar wat vertellen beelden ons eigenlijk, hoe komen ze bij ons binnen en hoe verwerken we ze? Welk beeld onthouden we echt en is goed genoeg om zich in alle maten staande te houden?

Tien toonaangevende Nederlandse illustratoren zijn door gastcurator Marlies Visser, tevens organisator van de Haarlemse Illustratie Biënnale, gevraagd om nieuw werk te maken dat in allerlei vormen en maten tot de verbeelding spreekt. Als basis hiervoor diende de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé.

Illustratoren Joost Swarte, Geertje Aalders, Emiel Steenhuizen, Ikram El Messaoudi, Daphne Prochowski, Saša Ostoja, Zeloot, Bodil Jane, Guido de Boer en Friso Blankevoort namen de uitdaging aan. Zij allen hebben de collectie van drukkerij Joh. Enschedé bekeken en gingen aan de slag met als resultaat een kleine collectie van hoogwaardige illustraties, vervaardigd met ongelofelijk veel liefde voor detail.

Het werk wordt in verschillende vormen en maten in de Commandeurszaal van de Janskerk in Haarlem gepresenteerd. Voor het eerst is er in een tentoonstelling bij het Noord-Hollands Archief ook geëxperimenteerd met presentatievormen die geschikt zijn voor blinden en slechtzienden. Zo kun je inzoomen op de beelden en sommige werken via voelplaten ervaren.

De permanente tentoonstelling over drukkerij Joh. Enschedé in de Janskerk. Foto door Sarah Remmerts de Vries.

Een deel van de vignettencollectie Joh. Enschedé is momenteel in de tijdelijke tentoonstelling van de tentoonstelling ‘Joh. Enschedé in de Janskerk’ te zien. De tentoonstelling is geopend van 9 december 2019 tot 28 februari 2020 (m.u.v. 25, 26, 27 december en 1 januari en op 24 en 31 december tot 15.30 uur) van ma t/m vr 9.00-17.00 uur en op za 21 december, 18 januari en 15 februari 10.00-16.00 uur. Gratis entree.

Tekst: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 05/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.