Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Winnaar Erfgoedvrijwilligersprijs: Museumbrouwerij De Roos

Het vrijwilligersteam van Museumbrouwerij De Roos heeft dit jaar de Erfgoedvrijwilligersprijs gewonnen. De prijs, in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is een blijk van waardering richting de grote groep vrijwilligers in de erfgoedsector. Op 1 december ontving het team uit Hilvarenbeek uit handen van minister Robbert Dijkgraaf een cheque van 10.000 euro.

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was het toneel voor de uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023. Uit 57 aanmeldingen selecteerde een onafhankelijke jury – onder leiding van Kathleen Ferrier, voorzitter van de Unesco Commissie – eind oktober drie finalistenteams. De vrijwilligersteams van Museumbrouwerij De Roos, Drukkerswerkplaats Gouda en Vertelgenootschap Apeldoorn werden verrast met een top 3 resultaat.

Nadat er de gehele maand november gestemd kon worden, maakte minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf vanmiddag een einde aan de spanning. Museumbrouwerij De Roos was met 3801 stemmen de grote winnaar. Rob Berns van Museumbrouwerij De Roos: “Fantastisch dat we gewonnen hebben! We waren al heel erg blij met de nominatie natuurlijk. Vijfduizend euro voor een stichting zoals wij, is best veel geld, daar kun je heel veel mee doen. En nu wordt het verdubbeld! Dat is helemaal geweldig. Het zijn de vrijwilligers die dit allemaal gedaan hebben!”

Minister Dijkgraaf: “Erfgoedvrijwilligers zorgen ervoor dat de rijkdom van ons erfgoed behouden blijft. Ze laten zien hoe springlevend en gevarieerd erfgoed eigenlijk is. Ze brengen het erfgoed bij de mensen. Toepasselijk, want erfgoed draait om mensen. Het gaat over vroeger, over nu, maar vooral ook over wat we willen doorgeven aan volgende generaties. Dat is mensenwerk. En dat doen we met zijn allen.”

Minister Dijkgraaf is, sinds het vertrek staatssecretaris Uslu gisteren, tijdelijk verantwoordelijk voor de portefeuilles Cultuur en Media. Vandaar dat hij bij de uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs aanwezig was.

Over de winnaar: Museumbrouwerij De Roos

Vanuit rijksmonument Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek zet deze groep vrijwilligers zich in, niet alleen voor het behoud van het monumentale pand, maar ook voor het springlevend houden van het oude ambacht van het bierbrouwen in Brabant. De vrijwilligers maken hiermee tegelijkertijd het materiële en het immateriële erfgoed toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast werkt de groep aan sociale binding, door het organiseren van een Rooskoor, een wandelclub (Heideroosjes), een fietsclub (Traprozen), een biljartavond (Stokrozen) en kaartavonden.

Bron en afbeeldingen: Erfgoedvrijwilligersprijs

Publicatiedatum: 09/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.