Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Willem van de Velde & Zoon in het Scheepvaartmuseum

Vanaf 1 oktober 2021 presenteert Het Scheepvaartmuseum een overzichtstentoonstelling over vader en zoon Willem van de Velde, twee toonaangevende zeeschilders in de zeventiende eeuw met elk een eigen specialisme: pentekening en olieverfschilderij.

De overzichtstentoonstelling Willem van de Velde & Zoon neemt je mee in de maritieme wereld van de Van de Veldes en voert je langs ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Mis het niet; het is de eerste keer wereldwijd dat er zoveel werken van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien zijn.

Maak kennis met de Van de Veldes, hun artistieke talent en hun ondernemingszin. Vader en zoon runden een bloeiend en internationaal opererend familie-atelier dat zeventig jaar bestond en behoort tot de top van de 17e-eeuwse zeeschilderkunst. Willem van de Velde de Oude blonk uit in gedetailleerde penschilderijen en Willem van de Velde de Jonge in het olieverfschilderij. Twee recent verworven Engelse wandtapijten naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude zijn een waar spektakelstuk in de tentoonstelling.

Willem van de Velde & Zoon is een absolute must voor liefhebbers van maritieme geschiedenis en van zeventiende-eeuwse schilderkunst. Bezoekers die zich graag laten verrassen door het oeuvre van beide kunstenaars, zullen versteld staan over de diverse technieken, de detaillering en de verbeelding van de bloeiende scheepvaart die zo kenmerkend was voor de zeventiende eeuw. In de tentoonstelling zijn ongeveer 40 schilderijen en penschilderingen, 35 tekeningen én twee unieke wandtapijten met monumentale afmetingen te zien: ze zijn maar liefst 5,87 x 3,30 meter en 4,57 x 3,30 meter groot.

Tentoonstelling, podcast en films

De tentoonstelling vertelt over het artistieke talent en de ondernemingszin van de Van de Veldes, die een bloeiend en internationaal opererend familie-atelier runden. Vader en zoon Van de Velde worden gezien als toonaangevende Nederlandse zeeschilders van de zeventiende eeuw met een grote artistieke invloed. In de tentoonstelling wordt een gedetailleerd beeld neergezet van het familiebedrijf van de Van de Veldes, hun vakmanschap als maritieme experts en hun uitmuntende artistieke vaardigheden als kunstenaars.

In de tentoonstelling zijn werken te zien uit binnen- en buitenlandse collecties. Grote musea als het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het National Maritime Museum in Greenwich en The National Gallery in Londen verlenen hun medewerking aan de tentoonstelling. Ronduit bijzonder zijn twee enorme wandtapijten die in opdracht van de Engelse koning werden geweven, het ontwerp was afkomstig van de Van de Veldes.

De overzichtstentoonstelling Willem van de Velde & Zoon is vanaf 1 oktober 2021 te zien in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daarnaast is een aflevering van de podcast Topstukken gewijd aan Willem van de Velde de Oude, wiens pentekeningen ons mee terug voeren naar de turbulente Gouden Eeuw. Tot slot komt in restauratiefilms en minicolleges een schat aan informatie beschikbaar om je verder de verdiepen in het werk van Willem van de Velde & Zoon.

De zeeslag bij Kijkduin, 21 augustus 1673. Willem van de Velde de Jonge, 1687. Via het Scheepvaartmuseum.

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 12/08/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.