Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Willem Barents in Museum In ’t Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis haalt Willem Barents in huis met een nieuwe expositie geïnspireerd op het nieuwe boek ‘’Five Journeys (door het noordpoolgebied en het nieuwe Rusland op zoek naar Willem Barents)’’ van JaapJan Zeeberg.

Voor iedereen die opgroeide tijdens de Koude Oorlog had Nova Zembla evengoed op een andere planeet kunnen zijn. Gevangen in het pakijs van het Noordpoolgebied en verborgen in een als vijandig beschouwde natie, is het eiland generaties-lang ontoegankelijk geweest. Maar de wereld veranderde en Russen en Nederlanders zochten samen naar het Behouden Huys, het schip en graf van Willem Barents. JaapJan Zeeberg stond op die plek, bij het graf van Willem Barents. Hij zat tijdens het ongeluk van onderzeeër Koersk twee weken geïsoleerd op het onherbergzame eiland Waaigats, voor de kust van Nova Zembla. ‘’Five Journeys’’, vijf reizen door het Noordpoolgebied, gaat over mensen die Nova Zembla ontdekken, op zoek naar sporen van een kleine historische gebeurtenis tegen de achtergrond van het einde van de Sovjet-Unie en het begin van het nieuwe Rusland.

De expositie is een vertelling van twee vervlochten verhaallijnen van Nova Zembla: de eerste verkenningen in de zestiende eeuw en de ‘herontdekking’ van het langwerpige pooleiland vierhonderd jaar later. Verrijkt met nooit eerder vertoonde archeologische vondsten van het Behouden Huys wordt u meegenomen naar het noordpoolgebied en hoe het daar was.

De expositie is te zien vanaf 2 april 2023 in Museum in ’t Houten Huis in De Rijp.

Bron: Museum in ’t Houten Huis

Publicatiedatum: 02/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.