Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

West-Friese archeologie bijeen in nieuwe Schatrijk

Op donderdag 23 maart werd in kasteel Radboud in Medemblik de nieuwe archeoglossy Schatrijk gepresenteerd. SCHATRIJK is een uitgave van Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland. In deze editie staat archeologiegebied West-Friesland in de spotlights. De Westfriese Omringdijk, het landschap en het bijzondere ondergrondse erfgoed vormen samen een uniek verhaal dat inspireert en fascineert. Het gebied is het grootste door de provincie Noord-Holland uitgeroepen archeologiegebied.

Archeologiegebied West-Friesland strekt zich uit over maar liefst elf gemeenten, maar wordt begrensd door de Westfriese Omringdijk. De gemeenten Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen, Medemblik, Opmeer, Hollands Kroon, Schagen, Alkmaar, Dijk en Waard en Koggenland maken daarom geheel of gedeeltelijk deel uit van het archeologiegebied. Binnen deze Westfriese Omringdijk zijn vele archeologische vindplaatsen en vondsten van (inter-)nationaal belang behouden gebleven. Onder het groene agrarische landschap van West-Friesland dat we nu kennen, ligt een bodemarchief verborgen dat gerust uniek genoemd mag worden. De vele archeologische vindplaatsen van hoge kwaliteit uit de steentijd en bronstijd, het ontgonnen veengebied, de Westfriese Omringdijk en de steden langs de Zuiderzee zijn fenomenen om trots op te zijn. SCHATRIJK West-Friesland biedt een inkijkje.

Uitsnede uit SCHATRIJK West-Friesland (beeld: Blikveld Uitgevers / Provinciaal depot voor Archeologie Provincie Noord-Holland)

SCHATRIJK West-Friesland is een magazine vol inspirerende foto’s van topvondsten, interviews met wethouders en specialisten en boeiende artikelen over bijzondere vondsten en interessante vindplaatsen.

Uitsnede uit SCHATRIJK West-Friesland (beeld: Blikveld Uitgevers / Provinciaal depot voor Archeologie Provincie Noord-Holland)

De uitreiking van de eerste exemplaren door Rosan Kocken, gedeputeerde Cultuur van provincie Noord-Holland vond plaats op 23 maart in kasteel Radboud in Medemblik. Rob van Eerden (provincie Noord-Holland), Wouter Roessingh (ADC Archeoprojecten) en Michiel Bartels (Archeologie West-Friesland) presenteerden enkele hoogtepunten uit de West-Friese archeologie. Wethouders en afgevaardigden van de gemeenten Hoorn, Stede Broec, Enkhuizen, Medemblik, Hollands Kroon, Schagen, Dijk en Waard en Koggenland namen de eerste exemplaren in ontvangst.

Portretfoto uitgereikte glossy’s (beeld: André Russcher). V.l.n.r. Yvette Burnier (Steunpunt Monumenten en Archeologie), wethouder Lilian Peters (gemeente Hollands Kroon), wethouder Simco Kruijer (gemeente Schagen), wethouder Marian van Kampen (gemeente Koggenland), wethouder Jeroen Broeders (gemeente Medemblik), gedeputeerde Cultuur provincie Noord-Holland Rosan Kocken, wethouder Thijs Visser (gemeente Stede Broec), Carla Soonius (regioarcheoloog namens gemeente Hoorn), wethouder Annette Groot (gemeente Dijk en Waard), burgemeester Eduard van Zuijlen (gemeente Enkhuizen).

In archeoglossy SCHATRIJK worden de provinciale archeologiegebieden onder de aandacht gebracht. Eerdere edities van Schatrijk belichtten de archeologiegebieden het Oer-IJ, de Gooi- en Vechtstreek, Waterland, Wieringen, het Noordelijk en Zuidelijk Duingebied. Het magazine dient als inspiratiebron bij ontwikkelingen in de omgeving in de gemeenten, bij kunstwerken en educatie. Archeologie en erfgoed bieden mooie kansen voor het versterken van de identiteit en bekendheid van gemeenten, en daarom wil de provincie Noord-Holland het gebruik daarvan stimuleren.

Kaft Schatrijk West-Friesland (beeld: Blikveld Uitgevers / Archeologie West-Friesland)

SCHATRIJK West-Friesland en de eerder verschenen edities zijn online te lezen via de website van het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland, . Voor erfgoedinstellingen, bibliotheken, musea, VVV’s, archeologische en historische verenigingen in Noord-Holland is het mogelijk om exemplaren te verkopen. Het magazine is binnenkort verkrijgbaar bij het provinciaal Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum en kost circa € 2,-.

Bron: Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland

Publicatiedatum: 03/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.