Westfries Museum verwerft 17e-eeuws kinderportret

Het Westfries Museum heeft een 17e-eeuws dubbelportret van een jongen en een meisje kunnen kopen op een veiling bij Sotheby’s.

Book 1 min

Wie het geschilderd heeft, weten we niet. Volgens het museum glimlachen de kinderen, die in een gefantaseerd tuinlandschap worden afgebeeld. Dat geldt in ieder geval voor de jongen, het meisje – met appelwangetjes – oogt wat serieuzer. Echte lachebekjes zijn het niet, maar blijkbaar glimlachen ze tòch iets meer dan op de kinderen die op de prachtige portretten in het WFM zijn te zien.

De nieuwe aanwinst bevond zich bijna honderd jaar, van 1910 tot 2009, in de collectie van uitgeversfamilie Scribner in New York. Een familielid heeft het waarschijnlijk in 1910 gekocht bij de bekende galerie van Charles Brunner in Parijs.

Het aangekochte kinderportret. Foto via WFM\Ronald de Jager.

Volgens kenners is het dubbelportret waarschijnlijk in West-Friesland  gemaakt, vermoedelijk tussen 1600 en 1650. Restaurateur Ronald de Jager heeft het schilderij schoongemaakt en de frisheid van vier eeuwen geleden teruggegeven. Het schilderij hangt nu in de schilderijengalerie van het Hoornse museum.

Directeur Ad Geerdink is dolblij met de nieuwe aanwinst. ‘Het is tien jaar geleden ook al eens op een Sotheby-veiling aangeboden. Toen grepen we er naast, maar nu konden we het na onderhandelingen wel aankopen.’

Schilderij en restauratie kosttten circa € 26.000,-. Dat bedrag is betaald door het Le Cocq d’Armandville-Plancken Fonds, maar ook de Vrienden van het Westfries Museum hebben in de beurs getast.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 19/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN