Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amerikaans onderzoek naar Gouden Eeuw in Haarlem

Op 21 juni komen Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten naar Haarlem om meer over de Gouden Eeuw te leren. Dit bezoek maakt onderdeel uit van een uitwisseling van het Noord-Hollands Archief.

In april van dit jaar heeft het Noord-Hollands Archief deelgenomen aan het werkbezoek van burgemeester Jos Wienen en wethouder van cultuur Marie-Thérèse Meijs aan de wijk Harlem in New York. Al tijdens de planning van de reis werden er interessante contacten gelegd met Columbia University. Nu is het zover: elf PhD’s van Columbia University en andere vooraanstaande universiteiten uit de Verenigde Staten en Canada komen op vrijdag 21 juni naar Haarlem om meer te horen en te zien over de Gouden Eeuw.

Wijkbezoek Harlem in april 2019. Via Noord-Hollands Archief.

De afgevaardigden van het archief, Klaartje Pompe en Maarten Brock, hadden de docenten aan Columbia University tijdens hun bezoek alvast enthousiast gemaakt. Zij gaven een college over Haarlem in de 17e eeuw en gaven informatie over wat er allemaal online te vinden is over Haarlem. De studenten geschiedenis, die het vak Nederlands in de 17e eeuw en paleografie volgen, waren blij verrast over het uitgebreide aanbod en de manier waarop geschiedenis in Nederland online voor iedereen toegankelijk wordt aangeboden.

Columbia University. Via Noord-Hollands Archief.

De promovendi, die in het kader van hun summerschool met de Universiteit van Amsterdam naar Nederland komen, zijn thuis in verschillende vakgebieden. Bij hun bezoek aan het archief is er vooral aandacht voor beeldmateriaal, kaarten, plattegronden en voorbeelden van Haarlemse bronnen uit de 17e eeuw. Een mooi voorbeeld hiervoor is een notarieel protocol gedateerd uit 1678 met de verzegelde stofmonsters die bij de patenten van een aantal Vlaamse zijdeproducenten hoorden. Ook het archief van prof. A.Th. van Deursen, dat onlangs aan de bijzondere collectie wetenschapsarchieven van het Noord-Hollands Archief is toegevoegd, is van interesse voor de promovendi. Van Deursen deed uitgebreid onderzoek naar de Gouden Eeuw.

Notarieel protocol uit 1678. Foto ©Kim Krijnen. Via Noord-Hollands Archief.

Voorafgaand aan het bezoek aan het Noord-Hollands Archief wordt de groep door burgemeester Jos Wienen op het stadhuis ontvangen en krijgt zij uitleg bij de historie van de Gravenzaal. In de namiddag staat een bezoek gepland aan het Frans Hals Museum. Marrigje Rikken, hoofd collecties, vertelt over hun collectie en hun kenniscentrum.

Het Noord-Hollands Archief is blij met de mooie connectie met Columbia University, die ontstaan is door het werkbezoek aan New York en is graag ambassadeur voor de Spaarnestad, die op het gebied van cultuur en wetenschap zo veel te bieden heeft.

Tekst: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 19/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.