Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Westfries Museum en Museum Flehite kopen een Withoos

Het Westfries Museum in Hoorn en Museum Flehite in Amersfoort hebben samen een schilderij van Matthias Withoos (1672-1703) gekocht, omdat hij in beide steden schilderde.

Beide musea kochten samen het fraaie schilderij ‘Sottobosco met landschap en jachtstilleven’ aan op een veiling in Wenen. Vanaf 22 juni tot en met 13 oktober is het werk in Amersfoort te zien, vanaf eind oktober zal het in Hoorn te bewonderen zijn. Beide musea hebben elkaar de laatste jaren al verschillende keren schilderijen uitgeleend voor een tentoonstelling.

Matthias Withoos werd circa 1627 in Amersfoort geboren. De jonge schilder ging voor zes jaar in de leer bij Jacob van Campen. In 1648 vertrok Matthias voor verdere studie naar Rome. Door zijn gedetailleerde en natuurgetrouwe manier van schilderen, raakte hij in de gunst van kardinaal Leopoldo de Medici, voor wij hij tijdens zijn verblijf in Rome schilderde.

Matthias Withoos (1672 – 1703), ‘Sottobosco met landschap en jachtstilleven. Via Museum Flehite.

Samen met zijn collega en reisgenoot Otto Marseus van Schrieck ontwikkelde hij in Italië een heel nieuw genre stillevens, de zogenaamde ‘sotto boschi’ (bosgrondjes). Hierin combineerde hij niet alleen zijn kennis van flora en fauna, maar ook de christelijke symboliek van een goed en deugdzaam leven. Zijn stillevens herinneren de kijker aan het feit dat we maar korte tijd op aarde zijn en sporen aan tot een bescheiden leven.

Na zijn terugkeer in Amersfoort in 1652 ontwikkelde Withoos zich tot een gevierd schilder. Hij trouwde met Wendelina van Hoorn, wiens ouders ook uit Hoorn kwamen, en kreeg met haar acht kinderen. Hun protestantse geloof dwong hen voor de katholieke Fransen, die Amersfoort in 1672 bezetten, naar Hoorn te vluchten, de welvarende VOC-vrijhaven van de Gouden Eeuw. Ook hier kon hij zijn schildersvak met succes uitoefenen.

Museum Flehite in Amersfoort werkt aan een grote Withoos-tentoonstelling, die in 2020 plaats zal vinden. Zijn bosgrondjes, jachtstillevens, Italiaanse lusthoven, stadsgezichten en landschappen, die over heel Europa zijn uitgewaaierd, zullen dan in Amersfoort bijeengebracht worden.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 25/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.