Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Monumentenwacht Noord-Holland blijft toch bestaan

Monumentenwacht Noord-Holland blijft voortbestaan dankzij het personeel dat bereid was salaris in te leveren. De rechter heeft een streep gezet door het faillissement dat op 1 maart was uitgesproken. Het bedrijf Bouwadvies Groot-Holland fungeert als directe uitvoerende partij van de stichting. Monument-eigenaren krijgen al vijftig jaar hulp en advies bij het beheer en behoud van monumenten.

Directeur Marianne de Boer geeft aan dat het personeel bij elkaar is gekomen om te kijken hoe ze tot een oplossing konden komen. Ze waren bereid om een stap terug te doen in het salaris en hebben, samen met het afronden van dure contracten en het stroomlijnen van de bedrijfsvoering, ervoor gezorgd dat de stichting toch kan blijven bestaan. De stichting kreeg veel bedroefde reacties van monument-eigenaren die niet wisten wat ze zonder de hulp van de Monumentenwacht moesten.

De stichting kwam in financieel zwaar weer door onder andere het ontbreken van structuur, een niet op orde zijnde boekhouding, te dure contracten, en het stopzetten van de subsidie door de provincie. De kosten stegen boven de baten uit. Door de geste van het personeel, medewerking van een aantal leveranciers en de raad van toezicht, kan er nu een gezonde organisatie neergezet worden.

Monumentenwacht Noord-Holland. Foto: De Erfgoedstem.

De stichting beheert een groot aantal monumenten in de provincie, waaronder de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk aan de Dam in Amsterdam en de Molen van Piet in Alkmaar. Woordvoerder ReneƩ Korver-Michan benadrukt dat het goed bijhouden van het onderhoud en de staat van de monumenten voorkomt dat er hoge kosten gemaakt moeten worden en dat de monumenten in betere staat blijven.

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 04/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.