Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Website Archeologie op de Kaart vernieuwd

Archeologie op de Kaart is een interactief en educatief platform van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. Op de website kunnen bezoekers door middel van kaarten en verhaalpunten meer te weten komen over archeologische vondsten, musea en bezienswaardigheden. Onlangs is de website uitgebreid met 100 geselecteerde topvondsten van Nederlandse bodem, gedaan in de eenentwintigste eeuw. Ook treffen bezoekers van ‘Archeologie op de Kaart’ er vanaf nu een actualiteitenpagina aan, met de laatste nieuwsberichten over archeologie.

Topvondsten uit de eenentwintigste eeuw

Archeologie op de Kaart is een interactieve website waar bezoekers de archeologie van Nederland kunnen ontdekken en beleven. Met ruim 250 informatiepunten over vondsten en opgravingen gaan bezoekers op tijdreis door de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis, van de oude steentijd tot nu. De vernieuwde website licht een selectie van 100 topvondsten uit, die in de eenentwintigste eeuw gedaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Romeinse heiligdom bij Herwen, de vondsten van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, bijzondere scheepswrakken uit de Waddenzee en de middeleeuwse goudschat van Hoogwoud.

De update is tot stand gekomen met hulp van provinciale archeologen en depots, musea, erfgoedinstellingen, opgravingsbedrijven, universiteiten en zelfstandige professionals in de Nederlandse archeologie.

Archeologie op de kaart, foto: RMO.

Geschiedenisonderwijs

Bij de ontwikkeling van de website is rekening gehouden met jeugdige bezoekers van 10 tot en met 14 jaar. Archeologie op de Kaart sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs en kan daardoor uitstekend gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenislessen. Door middel van begrijpbare teksten, filmpjes, 3D-modellen en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. Archeologie op de Kaart is daarmee een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland.

Archeologie op de Kaart ‘ in Rijksmuseum van Oudheden, foto door Ilona Hartensveld

Tips

Naast informatiepunten over archeologische vondsten, zijn er ook ruim honderd musea en bezienswaardigheden op de kaart te vinden. Zo biedt Archeologie op de Kaart een ruim aanbod van tips voor een archeologisch dagje uit met het gezin.

Neem snel een kijkje op www.archeologieopdekaart.nl !

Archeologie op de kaart, foto: RMO.

Bron: Rijksmuseum van Oudheden

Publicatiedatum: 03/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.