Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wat breng jij mee?

Tijdens de 777e stadsverjaardag van Haarlem overhandigden het Noord-Hollands Archief en het Frans Hals Museum de eerste inzendingen van de gezamenlijke activiteit ‘Wat breng jij mee?’ aan burgemeester Jos Wienen. Met deze activiteit willen de twee Haarlemse culturele instellingen mensen anders laten kijken naar de invloed die nieuwe bewoners op een stad kunnen hebben.

Bezoekers aan de tentoonstellingen Nieuwkomers in het Frans Hals Museum en Vlaams Haarlem in het Noord-Hollands Archief krijgen de vraag welke talenten, kennis of vaardigheden zij zouden meebrengen of hebben meegebracht als nieuwe inwoner van de stad. Samen vertellen deze tentoonstellingen het verhaal van bekende én onbekende nieuwkomers die tussen ongeveer 1580 en 1630 vanuit de Zuidelijke Nederlanden naar Haarlem kwamen. De overhandiging op 23 november was tevens het startsein voor de tentoonstelling Vlaams Haarlem bij het Noord-Hollands Archief. Vanaf nu kunnen bezoekers ook hier aan de activiteit meedoen.

De overhandiging van de eerste inzendingen. Foto Kim Krijnen.

Verbinding in de stad

Alle inzendingen van ‘Wat breng jij mee?’ worden opgenomen in het Noord-Hollands Archief. Daar worden documenten voor de eeuwigheid bewaard, zodat wat wij nu doen en denken ook voor toekomstige generaties beschikbaar blijft. Met deze samenwerking versterken de twee Haarlemse culturele instellingen de verbinding tussen de geschiedenis en kunstcollectie van Haarlem en de inwoners en bezoekers van de stad. Beide instellingen nodigen de bezoekers van harte uit om langs te komen en te delen wat zij hebben meegebracht of zouden meebrengen.

Het aansnijden van de taart tijdens de 777e verjaardag van Haarlem. Foto Kim Krijnen

Rondleiding

Op 16 en 17 december is er een combinatierondleiding waarmee deelnemers in beide tentoonstellingen meer ontdekken over hoe Vlaamse nieuwkomers de kunst en de stad rond 1600 blijvend veranderden. De rondleiding is vanaf nu te reserveren via www.franshalsmuseum.nl/combinatierondleiding

De tentoonstelling Vlaams Haarlem is t/m 13 januari 2023 te zien in de Janskerk bij het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 van ma t/m vr van 9-17 uur en op zaterdag 17 december van 9-16 uur. Entree is vrij.

De tentoonstelling Nieuwkomers is nog t/m 8 januari te zien in locatie HOF van het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, van dinsdag t/m zondag van 11:00 -17:00 uur.

Combinatierondleiding Vlaams Haarlem Noord-Hollands Archief – Nieuwkomers Frans Hals Museum Haarlem.

Omslagfoto: Willeke de Groot en Lidewij de Koekkoek hangen hun eigen ‘Wat breng jij mee’- kaartje op. Foto Kim Krijnen.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 30/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.