Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bijzondere onthulling van een goed bewaard geheim

Jarenlang wist niemand in Weesp waar het was, terwijl Museum Weesp het goed bewaarde. Door zorgvuldige collectieregistratie in Museum Weesp kwam het monument ter ere van het 100-jarig bestaan van Van Houten Cacao recent boven water. Eind jaren 60 werd het stationsplein opnieuw ingericht en is het monument weggehaald. Helaas is dit minder zorgvuldig gegaan dan gehoopt. Hierdoor is het monument beschadigd en niet meer compleet.

Hoe kwam het op zolder van Museum Weesp?

Het is een mysterie hoe het destijds op zolder terecht is gekomen. Vermoedelijk heeft een medewerker van de gemeente het gevonden en het belang van behoud van dit erfgoed gezien. Dit is alleen destijds niet geregistreerd, waardoor het jaren voor veel mensen niet duidelijk was waar de tegels vanuit het monument waren.

Collectieregistratie

Museum Weesp wist echter wel dat het object op zolder was ondergebracht, maar mede door bijzonder zorgvuldig en hard werk van de vrijwilligers en specialisten uit het registratieteam kwam het recent weer boven water. Op de foto’s tonen Sjoerd de Boer, Nora Bosscher en Lisette Zijp de bijzondere vondst.

100-jarig bestaan Van Houten

Het 100-jarig bestaan van Cacaofabrikant Van Houten werd groots aangepakt, zeker voor die tijd. Een groot deel van de bewoners van Weesp was destijds werkzaam voor de internationale Cacao fabrikant. Van Houten wilde de inwoners van Weesp bedanken. Dit gebeurde op verschillende manieren: een etalagewedstrijd, een optocht, een luchtballon met cadeautjes die losgelaten werden boven Weesp, een toneelstuk, verlichte panden etc. Op 17 april 1928 werd om 15.30 uur onder grote belangstelling het Monument, opgericht door de Burgerij van Weesp, op het Stationsplein onthult.

Het monument

Het monument bestaat uit meerdere tegeltableaus. Hierop wordt de historie en het maakproces van Van Houten weergegeven. Het monument bestaat uit allemaal kleurrijke tegeltjes, afkomstig van Compagnie Generale de la Ceramique du Batiment uit Luxemburg. Helaas is maar een klein deel van het monument bewaard gebleven. Bij navraag blijkt ook Historische Kring Weesp nog enkele tegels te bezitten, toevalligerwijs precies de tegels die ontbreken in één van de tableaus in het bezit van Museum Weesp. Wellicht bezitten nog meer Weespers een deel van het monument. Museum Weesp is erg benieuwd en hoort het graag.

Naast de tegels zijn er diverse stukken in de collectie welke het monument tonen, zoals foto’s van het monument en de prachtige aquarel uit het jaar 1928 getoond op bijgevoegde foto.

Exclusieve mogelijkheid tot bezichtiging

Van donderdag 1 december 2022 tot en met donderdag 8 december 2022 biedt Museum Weesp u de exclusieve mogelijkheid om een deel van het bijzondere object te komen bekijken in de ontvangsthal van het Stadhuis. Het object is gratis te bekijken tijdens de openingstijden van het Museum. Daarnaast biedt ook de Historische Kring u de mogelijkheid de tegels die in hun bezit zijn te bekijken. Dit kan op dinsdag 6 december van 12.00 – 17.00 uur in het Fort van Weesp.

Depot

De zolder voldoet niet aan de normen om het erfgoed optimaal te kunnen beschermen. Daarom hoopt Museum Weesp op termijn de collectie over te kunnen brengen naar een geschikt depot. Zo blijft de historie van de stad Weesp behouden en kan het ook getoond worden aan de volgende generaties. Tot die tijd zorgt het collectieteam ervoor dat de museumstukken zo goed mogelijk wordt bewaard.

Bron: Museum Weesp

Publicatiedatum: 29/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.