Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wandelen door een indrukwekkende geschiedenis

Het Verzetsmuseum Amsterdam presenteert de nieuwe Podwalk Plantagebuurt 1940-1945. Deze gratis audiowandeling is ingesproken door oud-burgemeester Job Cohen.

Podwalk Plantagebuurt 1940-1945

In de buurt waar nu het Amsterdamse stadhuis staat, woonden vanaf omstreeks 1600 veel Joden. De buurt, die wel altijd een gemengde bevolking behield, werd ‘de Jodenhoek’ genoemd. De aangrenzende Plantage was tot rond 1870 nog een grotendeels onbebouwd gebied met buitenplaatsen en uitspanningen. Door economische bloei veranderde de Plantage daarna in een woonwijk voor beter gesitueerden. Ook veel bewoners uit de Jodenhoek die het beter kregen, gingen er wonen.

Tijdens de oorlog werden de Joodse bewoners uit Amsterdam gedeporteerd waarna in jaren 1950, ‘60 en ‘70 de vroegere Jodenhoek grotendeels werd gesloopt. Nergens anders in de stad dan in de Plantagebuurt en de voormalige Jodenhoek zijn er zo veel gedenktekens en monumenten die herinneren aan Joods Amsterdam, de Jodenvervolging en het verzet. Deze wandeling gaat langs de belangrijkste van deze plekken. De wandeling begint en eindigt bij het Verzetsmuseum (Plantage Kerklaan 61, Amsterdam).

Doel van de Podwalk Plantagebuurt 1940-1945 is om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de bijzondere en indrukwekkende geschiedenis van deze buurt. Om die reden is ook een Engelstalige versie gelanceerd.

Informatie over de podwalk

De podwalk is ingesproken door Job Cohen en bestaat uit 23 afleveringen. Elke aflevering bevat een audio-fragment over de locatie waar je op dat moment bent. De routebeschrijving in de notities van de aflevering beschrijft in tekst hoe je naar de volgende locatie moet lopen. Bij de volgende locatie kun je de bijbehorende aflevering beluisteren.

De podwalk is vanaf nu te beluisteren via Anchor, Spotify en andere populaire podcast-apps. Of ga naar de website van het Verzetsmuseum.

Publicatiedatum: 28/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.