Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Voorjaarsvakantie: de leukste uitjes in Noord-Holland

Tijdens de voorjaarsvakantie kun je in de Noord-Hollandse musea terecht voor een gezellig dagje weg. Wij hebben de leukste familieactiviteiten bij Huis van Hilde, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Haarlem, Van Gogh Museum, IJmuider Zee- en Havenmuseum, Het Scheepvaartmuseum, Frans Hals Museum, Museum Kaap Skil en het Joods Cultureel Kwartier voor je op een rijtje gezet.

Huis van Hilde

In de voorjaarsvakantie organiseert Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum allerlei extra activiteiten voor de hele familie. Naast de tentoonstelling waarin je zo’n duizend archeologische schatten uit de provincie Noord-Holland kunt ontdekken, leer je hoe de mensfiguren uit de tentoonstelling vroeger leefden en kun je zelf aan de slag als archeoloog. Zo wordt er op zondag 20, woensdag 23, zaterdag 26 en zondag 27 februari een speciale kinderrondleiding gegeven. Op de andere dagen is er een reguliere rondleiding die ook geschikt is voor het hele gezin.

Ook is de ArcheoHotspot elke dag geopend. Hier kruip je in de huid van een echte archeoloog en ontdek je de wondere wereld achter de archeologie. Pak een vergrootglas, pincet of rolmaat en help mee de vondsten uit een beerput te sorteren of scherven aan elkaar te plakken. En terwijl de (groot-)ouders genieten van een heerlijk kopje koffie in het café, kunnen de kinderen hun creativiteit kwijt aan de kleur- en doetafel met kleurplaten en knutselwerken binnen het thema archeologie.

Voorjaarsvakantie in Huis van Hilde. Foto: Huis van Hilde.

Stedelijk Museum Alkmaar

In het Stedelijk Museum Alkmaar kun je meedoen aan een toffe kinderworkshops bij de tentoonstellingen rondom ‘Allart van Everdingen’. Ga 23 februari aan de slag met scraperboard en laat je inspireren door Allarts tekeningen van Reinaert de Vos. Scraperboard is een bijzondere techniek waarbij een dun laagje zwarte verf met een speciaal pennetje weggehaald wordt van de kartonnen ondergrond. Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden en is op inloop, dus je hoeft niet vooraf te reserveren.

Of kruip 24 februari in de huid van de schilder van het ruige landschap en aquarel een eigen landschap. In deze vakantieworkshop richten we ons op de stoere landschappen van Allart van Everdingen. Eerst doe je inspiratie op in de tentoonstellingszaal en bekijk je samen met je ouders of opa en oma de indrukwekkende schilderijen en tekeningen. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook aquarelschilderen? Schuif dan aan en beschilder je eigen ruige landschap! Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden en is op inloop, dus je hoeft niet vooraf te reserveren.

Workshop ‘Schilder je eigen landschap’. Foto: Stedelijk Museum Alkmaar.

Museum Haarlem

In de voorjaarsvakantie zijn er weer allerlei kinderactiviteiten in Museum Haarlem. De nieuwe kinderaudiotour neemt kinderen mee door de geschiedenis van Haarlem. In de tour is een quiz opgenomen en zijn de vragen goed beantwoord, dan ligt er bij de balie een verrassing klaar. Deze audiotour is alleen in het Nederlands en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Als een echte schilder aan de slag met verf en een schilderdoek? Dat kan ook! Eerst wordt er een bezoek gebracht aan het Kees Verwey atelier. Hoe maakte deze beroemde schilder een portret of een stilleven? Waar moet je op letten als je een portret gaat maken? Daarna ga je lekker zelf aan de slag met verf op doek. Natuurlijk mag je je kunstwerk na afloop meenemen naar huis. De workshop vindt plaats op 22 en 24 februari en kost € 10,00 pp, inclusief materiaal, limonade en iets lekkers. Er is plek voor max. 15 kids van 6 tot 12 jaar, dus meld je snel aan via activiteiten@museumhaarlem.nl.

Voorjaarsvakantie in Museum Haarlem. Foto: Museum Haarlem.

Van Gogh Museum

Vier het voorjaar in het Van Gogh Museum! In de vakantie is er een propvol lenteprogramma voor jong en oud. Kom bijvoorbeeld je eigen bloesemboom schilderen, net als Vincent. En wist je dat toegang tot 18 jaar altijd gratis is? De familiedagen zijn er van zaterdag 19 tot en met zondag 27 februari 2022. Tijdens deze dagen kun je elke dag van 12 tot 14.30 uur en van 15 tot 16.30 uur tekenen en schilderen bij Vincents Tekenkar, dagelijks om 10.15 uur en om 15 uur een familierondleiding volgen langs de bekendste schilderen van Van Gogh of een speurtocht doen. Speciaal voor de allerkleinsten is er dagelijks om 11, 12, 14 en 15 uur de Van Gogh Voorleesexpres.

Stel je voor… Je gaat in het gras liggen. Je kijkt omhoog naar de bloesemtakken… Wat zie je? We schilderen het voorjaar en Vincent van Gogh gaat ons helpen. Hij hield erg van bloesembomen en maakte er de mooiste schilderijen van. Elke dag van 10.30 tot 12 uur, en van 13 tot 14.30 uur kun je deelnemen aan de gratis kinderworkshop bloesemboom schilderen. Zorg ervoor dat je 15-30 minuten voor aanvang van de workshop in het museum bent om je aan te melden bij de Familiebalie, want vol is vol!

Workshop bloesemboom schilderen in het Van Gogh Museum. Foto: Van Gogh Museum.

IJmuider Zee- en Havenmuseum

In de komende voorjaarsvakantie is het Zee- en Havenmuseum alle middagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. (Groot)ouders met kinderen kunnen met een leuke speurtocht of een escapespel door het museum lopen. Of loop door het museum met de nieuwe audiotour. Brigitte Kaandorp, Jack Spijkerman, Hans Klok, Olga Commandeur, Pieter de Waard en Cor Oudendijk zijn te horen met een memorabel scheepsverhaal of over de historie van het graven van het Noordzeekanaal. Alle verhalen zijn te beluisteren met een smartphone met oordopjes (ook verkrijgbaar bij de receptie).

Naast de grote vaste collectie zijn er twee tijdelijke exposities: ‘125 jaar papier maken in Velsen’ en ‘IJmuiden van badplaats tot cruiseport’. De industriezaal is vernieuwd en laat met een mooie film de ontwikkeling zien van de industrie in en rondom het Noordzeekanaal. In de filmzaal draaien de hele middag themafilms. Zaterdagmiddag 26 februari draaien in de motorenhal de oude (scheeps)motoren. Reserveren wordt aanbevolen en kan via de website.

Voorjaarsvakantie in het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Foto: Zee- en Havenmuseum.

Het Scheepvaartmuseum

Vol frisse energie heet Het Scheepvaartmuseum je welkom tijdens de voorjaarsvakantie. Er zijn allerlei leuke activiteiten te doen voor jong en oud: teken mee aan de Zee van Papier, kijk je ogen uit met de Kijk- en Doewaaier en ontdek met al je zintuigen de vele verhalen van onze maritieme geschiedenis. Ook kun je meer te weten komen over vader & zoon Willem van de Velde, twee bekende zeeschilders uit de zeventiende eeuw. Treed in hun voetsporen en doe mee met een tekenworkshop of ontmoet de familieverteller met spannende verhalen. Alle activiteiten zijn gratis met een geldig museumentreebewijs.

Vader en zoon Willem van de Velde hebben veel gevaren. Ze waren echte zeeschilders. Ben jij wel eens aan boord van een schip geweest? Of vanaf het strand de zee bekeken. Dan kan jij vast vertellen hoe de zee klinkt, proeft en voelt. Ruik jij ook de zee op de schilderijen van de Willems? Ontdek het deze vakantie met onze familieverteller die je meeneemt in de tentoonstelling! Er is ook een speciaal kleuterprogramma, waarin de verteller je meeneemt naar Jonas in het verhaal Zeezucht van Marlies van der Wel. Pas wel op voor natte voeten!

Tekenworkshop in Het Scheepvaartmuseum. Foto: Het Scheepvaartmuseum.

Frans Hals Museum

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseert het Frans Hals Museum een speciale kindertour, waarbij je met een museumdocent de topstukken gaat bekijken. Je krijgt daarbij verrassende opdrachten, want wat zie je bijvoorbeeld als je het museum ondersteboven bekijkt? Ook kun je leren schilderen met de ‘losse toets’ van de beroemde schilders Jacob Jordaens en Fans Hals, tijdens de schilderworkshop in Hof. Of ga je liever zelf op ontdekking met de speurtocht?

Daarnaast komt kunstenaar Jesse Strikwerda op bezoek in Studio F en kun je door hem je portret laten tekenen. Ook geeft hij je tips hoe je zelf een kleurrijk portret kunt maken. Bekijk hier een overzicht van alle kinderactiviteiten in het Frans Hals Museum en reserveer gauw je bezoek!

Kindertour in het Frans Hals Museum. Foto: Frans Hals Museum.

Museum Kaap Skil

Heb je de vondsten uit de HMS Apollo nog niet gezien? Kom dan snel bij Museum Kaap Skil op Texel langs, want deze zijn nog maar tot eind februari te zien! Verder kun je tijdens de voorjaarsvakantie regelmatig luisteren naar boeiende verhalen van de strandjutters. Storm, stuivend zand, slagregens, niks houdt de jutter tegen. Juist onder de meest barre weersomstandigheden begint zijn bloed te stromen en moet hij de deur uit. Naar het strand, waar de zee allerlei verrassingen op heeft achtergelaten. Hij moet snel zijn, want als de strandvonder hem voor is, heeft hij pech. Jutters zijn vrijbuiters die zich bij voorkeur nét over de grens van de regels begeven. De jutter vertelt graag over zijn avonturen en zijn vondsten. Kom luisteren naar zijn verhalen in de jutterij!

Ook worden er tijdens de voorjaarsvakantie een aantal rondleidingen op Fort de Schans georganiseerd. Ruim 400 jaar geleden werd, in opdracht van Willem van Oranje, Fort de Schans aangelegd, nog voordat Oudeschild een dorp was. Napoleon liet het fort vergroten en liet ook twee hulpforten aanleggen. De gids vertelt over zeeslagen, rechtspraak, vreemde ziekten en dijkversterkingen. De excursies zijn te boeken via de museumwebsite en bij de kassa van het museum. Ga mee en ontdek de bijzondere geschiedenis van dit fort!

De jutter vertelt in Museum Kaap Skil. Foto: Museum Kaap Skil.

Joods Cultureel Kwartier

In het Joods Museum zijn de tentoonstellingen Sigalit Landau – Between Worlds, Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! en Children of Al-Andalus te zien. Kom langs om de tentoonstellingen te bewonderen. Ook is er een verkleinde versie van de tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, te zien in het Stadhuis. Deze tentoonstelling was vorig jaar nog te zien in het Joods Museum!

In het Kinderatelier en het Inloopatelier van het Joods Museum junior zijn tijdens de voorjaarsvakantie leuke dingen te doen voor alle leeftijden. Zo kun je een eigen rammelaar maken en vruchten knutselen om de tuin van Eden nog mooier te maken. Ga ook op magische reis met een Virtual-Reality bril en ontdek de tentoonstelling Eden en de Gulden Regel. Klik hier voor het agenda overzicht van het Joods Museum junior tijdens de voorjaarsvakantie!

Knutselen in de voorjaarsvakantie. Foto: Joods Cultureel Kwartier.

Publicatiedatum: 19/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.