Vondsten uit Engels scheepswrak binnenkort bij Kaap Skil

Je zou kunnen zeggen dat het een typisch 18e-eeuws ‘Lekker pûh’-verhaal is: een Engels oorlogsschip dat opstoomt naar een Nederlands slachtoffer, op een zandbank loopt en met al zijn wapentuig vergaat. Dat overkwam de HMS Apollo in 1799 voor de kust van Texel. Een aantal vondsten uit dit schip zijn binnenkort te zien bij Museum Kaap Skil.

Book 1 min

Het wrak van de HMS Apollo werd in 2020 ontdekt. De locatie en de vondsten in en bij het wrak bevestigden dat het om dit schip moest gaan. Een deel van het schip was nog helemaal intact. De duikers vonden er bewapening en bezittingen van de bemanning.

De HMS Apollo was een snel fregat waarmee de goed getrainde Royal Marines de zee onveilig maakten. Het schip had 44 kanonnen en zo’n 40 mariniers aan boord en had als missie zo veel mogelijk Nederlandse en Franse schepen te veroveren.

Leren patroontassen en bajonetschedes uit het scheepswrak. Foto: Museum Kaap Skil.

Dat een wrak op naam gebracht kan worden, is heel bijzonder. In het geval van de HMS Apollo is niet alleen de naam, maar de hele geschiedenis van het schip bekend. De vondsten representeren deze geschiedenis. Het zijn leren patroontassen met daarin een houten patroonhouder en bajonetschedes. De patroontassen hebben een gouden opdruk met het beeldmerk van King George III. Ook de Engelse mariniers vochten voor koning en vaderland!

Bron: Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 05/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN