Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuiderzeemuseum bij je thuis

Duik, nu het niet kan in het museum zelf, online de tentoonstelling Winterkoorts in met Barbara de Loor. Blader door de topstukken uit de Zuiderzeecollectie, lees over warme herinneringen aan koude winters of kijk rond in een 360 graden tour door het museum. Het Zuiderzeemuseum komt bij je thuis!

Rondleiding door Winterkoorts

Barbara de Loor, oud-wereldkampioen schaatsen, neemt je mee langs 4 hoogtepunten uit de tentoonstelling Winterkoorts in het binnenmuseum. Winterkoorts is dé tentoonstelling over echte winters van toen, over ontberingen en ijspret, over schaatstochten op natuurijs en werken onder barre omstandigheden.

Mijn Zuiderzee: persoonlijke verhalen

Herinner jij je nog die ene winter, waarin het kruiend ijs van het IJsselmeer langs de oevers omhoog kroop? Of die januaridag waarop je de schaatsen onderbond om een tocht te maken op natuurijs? Op deze pagina lees je alle verhalen die ingezonden zijn voor het project Warme herinneringen aan koude winters. Heb je ook een winterverhaal? Lees hier alle warme winterherinneringen en doe zelf mee!

De bevroren Gouwzee. Foto: Zuiderzeemuseum.

Klimaatkoorts

Het Klimaatmuseum heeft een reeks klimaatvideo´s gemaakt, genaamd Klimaatkoorts, voor in de tentoonstelling Winterkoorts. De video´s gaan over de opwarming van onze winters. Krijgen we ooit nog een Elfstedentocht? De eerste video bekijk je alvast hieronder.

Virtuele tour door Zee vol Verhalen

Met de 360 graden online tour wandel je door de onlangs geopende tentoonstelling Zee vol verhalen, zonder een stap te verzetten! Breng een digitaal bezoek aan het binnenmuseum en krijg toegang tot verdiepende informatie, audioverhalen en doe-activiteiten. Met deze tour ontdek je het museum op een unieke manier en op een tijdstip wanneer het jou uitkomt. Klik hier om met de 360 graden tour te beginnen!

Virtuele tour door het Zuiderzeemuseum.

Bekijk topstukken uit de collectie

Duik in de uitgebreide Zuiderzeecollectie en kijk welke stukken jou het meest aanspreken! Elk topstuk en nieuwe aanwinst uit de collectie heeft stuk voor stuk een eigen verhaal. Ontdek de rijke vormen en tradities van het Zuiderzeegebied van toen en nu. De topstukken zijn hier te bekijken, maar je kunt uiteraard ook zelf de hele Zuiderzeecollectie doorzoeken.

Topstukken van het Zuiderzeemuseum.

Buitenmuseum komt binnen

Stukjes van ons mooie buitenmuseum brengen we graag bij jou naar binnen in de huiskamer. Kijk je mee? Als je vanaf de veerboot het buitenmuseum binnenkomt, beland je als eerst in het plaatsje Monnickendam. Voor museumdocent Yvonne is dit één van haar favoriete plekjes in het buitenmuseum. Bekijk onderstaande video en ontdek wat deze plek zo bijzonder maakt! De andere afleveringen van Buitenmuseum komt binnen zijn hier te bekijken.

Thuismuseum: kijken, kijken, niet lopen

Denk je bij een museum alleen maar aan schilderijen aan de muur? Dan ben je duidelijk nog nooit in het Zuiderzeemuseum geweest! In het buitenmuseum (of eerder het dorp) staan 140(!) historische gebouwen en samen vertellen ze je het verhaal van het Zuiderzee gebied. Roos & Hannah, de dorpsvertellers die het zijn, laten je de weg zien!

Bron: Zuiderzeemuseum

Publicatiedatum: 04/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.