Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Visserijregister zoekt vrijwilligers

Visserijschepen werden tussen 1911 en 1975/1978 opgenomen in het Centraal Visserijregister. Dat register is een soort burgerlijke stand van visserijschepen. Dat leverde zo’n 40.000 kaarten op, die vorig jaar zijn gescand.

Maar de gegevens op die gescande kaarten moeten ook nog gedigitaliseerd worden, zodat ze met de computer doorzoekbaar zijn. Op die manier kan die informatie voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt, maar belangrijker: iedereen die geïnteresseerd is in een specifiek schip, kan in een gedigitaliseerd systeem informatie achterhalen. En als een van de voorvaderen visser was, dan kun je straks makkelijk opzoeken welk type schip hij bezat en waar hij op viste.

Visserijkaart. Foto: Zuiderzeemuseum.

Het register bevat niet alleen informatie over alle vissersschepen die in de twintigste eeuw de Nederlandse zeeën bevoeren, maar ook wat er met deze schepen is gebeurd. Het visserijregister, met alle ingevoerde gegevens, wordt eind 2020 gepubliceerd op www.zuiderzeecollectie.nl.

Visserijkaart en bijbehorend invoerscherm. Screendump van website hetvolk.org.

Er is echter één maar: voordat het zo ver is, moet er nog heel wat werk worden verzet. De initiatiefnemers, Museum Vlaardingen en Zuiderzeemuseum, zijn dan ook heel blij met alle hulp die ze kunnen krijgen om de oude visserijkaarten te digitaliseren. Wie mee wil helpen, kan op deze website alle informatie vinden.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 23/01/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.