Tom Heerschop Stadstekenaar Amsterdam 2020

Tom Heerschop (Bussum, 1972) is de zevende Stadstekenaar van Amsterdam. Zoals de Stadsdichter de beleving van de stad in woorden vat, verbeeldt de Stadstekenaar op geheel eigen wijze zijn observaties van Amsterdammers en gebeurtenissen in de stad in tekeningen.

Book 1 min

Heerschop verheugt zich enorm op deze taak. Met de vraag ‘Is onze maag toleranter dan ons hoofd?’ zal hij een voor Amsterdam relevant en actueel thema onderzoeken: de stad als multiculturele samenleving en de rijkdom en uitdagingen die daarbij komen kijken. Door dit te verbinden aan voedsel en eetcultuur wil hij het thema concreet en invoelbaar maken.

Amsterdam telt 168 nationaliteiten en vooral de polarisatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen krijgt veel aandacht. Waar die groepen schijnbaar langs elkaar heen leven, lijkt men elkaars keuken en eetgewoonten wel te omarmen. Heerschop over Amsterdam en de Amsterdammers: “De directheid en assertiviteit passen bij mijn karakter. Als je er voor open staat ontmoet je veel prachtige verhalen: verhalen in steen, van de gebouwen, verhalen door met mensen in gesprek te komen, verhalen van diversiteit, de sociale functie van eten die je terugziet in gerechten, kookgeschiedenis, eetgewoontes en de vele eettentjes.”

Tom Heerschop, Van wie is de stad?, bovenste deel van een drieluik, 2018. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Tom Heerschop

Tom Heerschop vervaardigt gelaagde, visueel complexe, intense tekeningen die vaak autobiografisch van aard zijn. De tekeningen zijn druk bevolkt door mensen, dieren, planten. Ze komen direct uit het hart, hij maakt geen voorstudies, maar laat de voorstelling al tekenend ontstaan. Dit levert verhalende, fantasierijke, aangrijpende, ontroerende en vaak humorvolle voorstellingen op. Heerschop woont sinds 1992 in Amsterdam. Hij studeerde aan de Rietveld academie (1991-1996) en het Sandberg instituut (1997-1999).

Tekst: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 22/01/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN