Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rijks toont topstukken vroege prentkunst

Dankzij weldoeners kan het Rijksmuseum vanaf 14 februari 2020 een aantal zeldzame voorbeelden van vroege prentkunst laten zien.

Dat het Rijksmuseum deze prenten kan laten zien, komt door weldoeners als Francois Gérard Waller (1867-1934), kunsthistoricus en prentkenner, die met het naar hem vernoemde fonds een aantal bijzondere aankopen mogelijk maakte.

De collecties van het Rijksprentenkabinet omvatten internationale topwerken uit de late middeleeuwen, de renaissance en barok tot en met de huidige tijd, laat hoofddirecteur Taco Dibbits weten. ‘Dankzij het Waller-Fonds kan op het hoogste niveau worden verzameld.’

Maria met het Christuskind dat een kruis vasthoudt, Meester IAM van Zwoll, ca. 1465. Aankoop uit het F.G. Waller-Fonds, collectie Rijksmuseum.

Bij leven schonk Waller zijn omvangrijke verzamelingen sierpapier, ex libris en volksprenten aan het museum. Na zijn dood liet hij het Rijks een schat aan schilderijen, tekeningen en prenten na. Maar daar bleef het niet bij, want sinds 1938 keert het F.G. Waller-Fonds jaarlijks een bedrag uit waarmee de collecties van het Rijksprentenkabinet worden verrijkt. Het museum dankt maar liefst 55.000 werken aan Wallers vrijgevigheid en de meest bijzondere aankopen van de afgelopen tien jaar worden binnenkort in twee zalen op de begane grond van de Philipsvleugel getoond.

Lente en Zomer verbeeld door groteske koppen, anoniem, naar Giuseppe Arcimboldo, ca. 1565 – ca. 1580. Aankoop uit het F.G. Waller-Fonds, collectie Rijksmuseum.

Oude afdrukken zijn uiterst zeldzaam en de kans om ze aan te kopen doet zich nauwelijks voor. Desalniettemin is het dankzij dit fonds de afgelopen jaren gelukt om een aantal belangrijke vroege prenten aan te kopen, waaronder een Madonna met kind (circa 1470) van Meester IAM van Zwol, een edelsmid uit Zwolle. Een absoluut hoogtepunt is ook de sublieme afdruk van de Kruisiging met vier engelen (circa 1485) van Martin Schongauer. Tevens is er een 17e-eeuwse band met het complete geëtste oeuvre van bloemenspecialist Jean Baptiste Monnoyer te zien.

Kruisiging met vier engelen, Martin Schongauer, ca. 1480/1485, aankoop dankzij het F.G. Waller-fonds, collectie Rijksmuseum.

De tentoonstelling loopt tot 7 juni 2020. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Rijksmuseum.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 23/01/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.