Vijf molens strijden dit jaar om de nationale Molenprijs 2021 ter waarde van 75.000 euro. Met dat bedrag kan een droom van de molenaar in vervulling gaan. De uitdaging voor de kandidaten is zoveel mogelijk stemmen te werven.
De winnaar gaat met de hoofdprijs naar huis, de andere molens krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Elke stem levert dus geld op. Het publiek kan stemmen kan vanaf woensdag 8 september om 10.00 uur tot vrijdag 1 oktober 12.00 uur via www.molenprijs.nl
Organisator de Vereniging De Hollandsche Molen zet zich met financiële steun van de VriendenLoterij (voorheen Bank Giro Loterij) al bijna een eeuw in voor het behoud van de ruim 1.200 nog werkende molens in Nederland. De vijf genomineerden op een rij:
Koenders Möl in Braamt (Gld)
Koenders Möl is al bijna 150 jaar in de familie. Na het overlijden van de laatste molenaar Koenders stond de maalderij tot verdriet van het dorp Braamt heel lang stil. Nicht Betsy Wezendonk, die samen met haar man Harry de molen overnam, is druk bezig het bouwwerk geheel te restaureren. Zodra dat karwei klaar is, hopen ze bij de molen een bezoekerscentrum te bouwen, waar streekproducten worden verkocht en waar wandelaars van het Pieterpad, dat langs de molen loopt, even kunnen uitrusten. Harry Wezendonk: “We gaan het weer gezellig maken”.
Bovenmolen G in Schermerhorn (NH)
“Arme meid. Jou moesten ze weer hebben” spreekt Molenaar Fred zijn molen liefdevol toe. Hij was buiten aan het maaien toen op 6 juli een roede brak en als een speer door de rieten kap ging. Niet de eerste keer dat Bovenmolen G het zwaar heeft.
Het prachtige polderlandschap van de Schermer was er niet geweest zonder het stoere staaltje watermanagement in1633-1635, toen 52 molens het land heroverden van het water. Bovenmolen G is één van de elf molens die nog over zijn en heeft heel wat meegemaakt. De molen was tot 1929 in gebruik, maar werd 20 jaar later bijna gesloopt. Marchallhulp bracht redding. Een brand in 1983 kon door de boerenbrandweer worden bedwongen. Ook in 1995 brak een roede. Die schade werd hersteld. Fred is ook dit keer vol goede moed: “Wij gaan je weer opknappen. Dan kun aan je tweede jeugd beginnen”. Voor het zover is moet er nog veel geld worden ingezameld. Het winnen van de Molenprijs zou enorm helpen.
Molen Johanna in Huijbergen (NB)
‘De parel van de Brabantse Wal’ is de liefdevolle bijnaam van Molen Johanna in Huijbergen. Elke woensdag draait de molen en wordt er meel verkocht. Voor het geven van een rondleiding zijn molenaars Theo Sanders en Judo Goris altijd te porren. “Er is zoveel te vertellen over deze molen, over de streek en over de natuur hier. Wij willen graag een educatiecentrum naast de molen plaatsen om nog meer mensen te laten meegenieten van deze bijzondere plek”.
Houtzager De Otter in Amsterdam (NH)
De vraag naar hout voor de huizen- en scheepsbouw in Amsterdam was in de zeventiende eeuw enorm. Houtzaagmolen De Otter werd gebouwd in 1630 en was daarmee de eerste van de 82 houtzagers die aan de rand van het groeiende Amsterdam verrezen, in wat nog steeds de Houtzagersbuurt heet. Nu, bijna vierhonderd jaar later, is De Otter ook de laatste molen die nog aan dit unieke stuk geschiedenis herinnert. Het oude molenerf is een oase van rust midden in de stad. De molen draait weer onder toeziend oog van molenaars Roel, Maureen en Simone. De westhoek van het terrein oogt wat kaal, want de droogloodsen die daar horen zijn zorgvuldig gedemonteerd en de onderdelen wachten genummerd op restauratie. Molenaar Roel Gremmer: “Onze droom is om de monumentale droogloodsen op het molenerf weer precies zo op te bouwen als ze waren. Er zal dan een museum in komen waar iedereen kan leren over de geschiedenis van de molen en de stad en waar oude ambachten herleven. We werken al jaren enthousiast aan het terrein. Met de Vriendenloterij Molenprijs kunnen we de wind in de wieken houden en onze ambitieuze plannen waarmaken.”
Poldermolen De Dellen (Gr)
Toen een van de roeden van De Dellen met een enorme knal afbrak schudde de hele molen zo hard dat zelf de oude klok er van stilviel. Molenaar André Schuthof “De wijzers staan nog steeds op de tijd dat het gebeurde. Ik zet ze pas weer in beweging als ook de wieken weer draaien”. Het gebeurde bij rustig weer in september 2020, dus De Dellen staat er al een jaar treurig bij zonder wieken. Maar als het aan de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen ligt duurt dat niet lang meer. Voorzitter Reint Huizenga: “Het zou fantastisch zijn om de Molenprijs te winnen. Natuurlijk allereerst om De Dellen te herstellen. Maar ook als kroon op al het vele werk dat al is verzet door onze vrijwilligers”.
Stemmen
Via molenprijs.nl kan iedereen (vanaf 18 jaar) stemmen, van woensdag 8 september, 10.00 uur tot vrijdag 1 oktober 2021, 12.00 uur. De molen met de meeste stemmen wint. Op woensdag 13 oktober 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt.
Bronnen: Monumentaal en De Hollandsche Molen
Publicatiedatum: 16/09/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.