Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Matthäus-Passion wordt Immaterieel Erfgoed

De Matthäus-Passion, jaarlijks uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden, wordt op woensdag 15 september bijgeschreven in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Het is een baken in het Gooi, dat zelfs van ver buiten de vestingstad al te zien is: de Grote Kerk Naarden. De kerk stamt uit 1479 en is een rijksmonument. Naarders komen er al eeuwenlang voor de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven: doop, huwelijk en afscheid. En al bijna honderd jaar lang voor de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion met Pasen, een traditie waar veel mensen inmiddels zeer aan gehecht zijn. De eerste uitvoering vond plaats op 14 april 1922. Sindsdien is de Matthäus-Passion een jaarlijks terugkerend evenement in de vestingstad. In deze lange geschiedenis werd het stuk slechts tweemaal niet opgevoerd, in 1945 en recentelijk in 2020, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus.

Wachtenden voor aanvang van een Matthäus-Passion in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Via Grote Kerk Naarden.

De Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed bestaat uit cultuuruitingen die worden beleefd als erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst: cultuur van nu, waarbij je je verbonden voelt met vorige generaties en die tegelijkertijd inspireert tot het levend houden van de traditie voor de toekomst. En dat is precies wat de Matthäus-Passion van de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden doet! Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed betekent maatschappelijke erkenning van de waarde van deze traditie.

Bron: Grote Kerk Naarden

Publicatiedatum: 15/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.