Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Sweelinck: Stadsmusicus van Amsterdam

Componist Jan Pieterszoon Sweelinck was stadsmusicus, leermeester op orgel en klavecimbel en grootmeester van de polyfonie, de meerstemmige muziek. Hij wordt gezien als de grootste componist uit de geschiedenis van Nederland en speelde een centrale rol in het Amsterdamse muziekleven. In oktober van dit jaar is het 400 jaar geleden dat Sweelinck overleed. Het Stadsarchief Amsterdam eert hem met de tentoonstelling 'Sweelinck, Stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021'. Ook vinden vier concerten van het Sweelinck Festival plaats in het Stadsarchief.

Sweelinck was al in zijn eigen tijd internationaal beroemd als musicus, leermeester en componist. Zijn bewonderaars kwamen van heinde en verre om naar zijn orgelspel te komen luisteren in de Oude Kerk. Hij was onovertroffen in het improviseren en variëren op een thema. Als leermeester reikte zijn invloed over generaties tot aan Johan Sebastiaan Bach. Hij was een meester in het bedenken van meerstemmige muziek waarbij hij min of meer zelfstandige melodieën wist te verweven in één compositie.

Jan Pieterszoon Sweelinck, portret Henk Helmantel, 2021. Foto Art Revisited, Tolbert NL.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Sweelinck, Stadsmusicus van Amsterdam, 1621-2021 ligt de nadruk op zijn vocale muziek. Er zijn allerlei stukken te bekijken, van waardevolle 17de-eeuwse stemboeken uit Zwitserland tot een recent voltooid portret van Sweelinck door Henk Helmantel. Bijzondere documenten uit het Stadsarchief vertellen over leven en werk van Sweelinck in het Amsterdam van 400 jaar geleden. De tentoonstelling is van 17 september 2021 tot 9 januari 2022 te zien in het Stadsarchief.

Sweelinck-karaoke

Bij de tentoonstelling zal doorlopend een korte film te zien zijn over de beroemde musicus. Zangeres en presentator Giovanca Ostiana neemt de bezoeker mee naar de Oude Kerk en het Concertgebouw. Het Hemony Ensemble heeft speciaal voor deze film een vierstemmige psalm van Sweelinck ingezongen. Als bezoeker kun je zo beter begrijpen hoe Sweelinck op ingenieuze wijze ogenschijnlijk volstrekt verschillende melodieën liet opgaan in één compositie.

Sweelinck Festival

Ter gelegenheid van zijn 400ste sterfdag organiseert het Sweelinck Festival van 16 – 24 oktober 2021 concerten en evenementen. Vier van de concerten vinden plaats in het Stadsarchief Amsterdam, op zaterdag 23 en zondag 24 oktober.

Kijk voor meer informatie over het Sweelinck Festival op sweelinckfestival.nl/programma. Meer informatie over de toegangsprijzen en openingstijden voor de tentoonstelling vindt u op amsterdam.nl/stadsarchief.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 17/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.