Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Videoshow belicht Gouden Eeuw Hoorn

De toch al imposante gevel van het Westfries Museum in Hoorn is vanaf vrijdag 23 augustus 2019 het decor van een bijzondere videoshow.

De show vol ‘oogstrelende beelden’ en ‘spectaculaire muziek’ gaat over klimaatverandering, met name die van de Gouden Eeuw. 400 jaar geleden werd het twee graden kouder. De periode tussen 1570 en 1670 wordt zelfs de Kleine IJstijd genoemd.

Bloemen op de gevel. Via Westfries Museum.

De show ‘Twee Graden’ laat zien hoe die klimaatverandering zelfs bijdroeg aan de enorme welvaart in de Gouden Eeuw. Kooplieden en reders uit Hoorn werden de transporteurs van Europa. Ze haalden graan uit het Oostzeegebied, om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Daar laadden ze vervolgens hun schepen vol met producten waar nu juist in de landen rond de Oostzee behoefte aan was. Die handel droeg bij aan de welvaart in de stad Hoorn.

Rariteitenkabinet op de gevel. Via Westfries Museum.

De videoshow, die twintig minuten duurt en gratis is, is tot en met zondag 22 september dagelijks om 21 uur te zien. Eerst is er een Nederlandse, dan een Engelse versie. Met deze show van stichting ‘Het verhaal van Hoorn’, wil men op een aansprekende manier het rijke Gouden Eeuwverleden van Hoorn aan de eigen inwoners en bezoekers van de stad laten zien. De show vindt plaats op het door terrassen omzoomde plein de Roode Steen. Zie ook www.tweegraden.nl.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 16/08/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.