Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laatste seizoen voor Halve Maen

Families die de Halve Maen nog eens willen bezoeken, voordat het schip teruggaat naar zijn Amerikaanse eigenaar, kunnen deze zomer tegen een gereduceerd tarief in Hoorn terecht.

In plaats van € 31,- betaalt een familie met twee kinderen nu € 17,50. De actie duurt tot en met zondag 1 september en wordt in de herfstvakantie nog eens herhaald.

Met de komst van VOC-replica de Halve Maen kreeg Hoorn in 2015 een getrouwe reconstructie van het schip dat een hoofdrol speelde in een van de belangrijkste ontdekkingsreizen uit de 17 eeuw.

Met dit schip probeerde Engelse schipper Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC een nieuwe doorgang naar Indië te vinden, dwars door Amerika.

De Halve Maen. Via Westfries Museum.

Hudson kwam via de naar hem vernoemde rivier slechts zo’n 200 kilometer ver. Indië werd niet bereikt, maar de tocht leverde wel iets anders op: de stichting van kolonie Nieuw-Nederland èn de nederzetting Nieuw Amsterdam, het huidige New York. De Halve Maen bevoer daarna nog alle wereldzeeën en verging uiteindelijk voor de kust van Java.

De gidsen van de Halve Maen vertellen het verhaal van de tocht van Henry Hudson, en ze hebben nog véél meer spannende verhalen in petto. Er is ook een audiotour om het schip zelf te ontdekken. Voor gezinnen met jonge kinderen is er een aparte audiotour.

In augustus is de Halve Maen dagelijks van 12-17 uur geopend, met uitzondering van maandag 19 augustus (Hoornse kermis). Zie www.halvemaenhoorn.nl.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 16/08/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.