Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Nederlands Vestingmuseum is vernieuwd!

Om Naarden-Vesting is in de loop der eeuwen vaak gevochten. Zo werd de stad ingenomen en verwoest door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bezet door Koning Lodewijk XIV in het Rampjaar 1672 en deed keizer Napoleon de vestingstad aan in 1811. In het Nederlands Vestingmuseum ontdek je de roemruchte geschiedenis van Naarden-Vesting, in spannende nieuwe videoprojecties!

Het Nederlands Vestingmuseum is sinds 1955 gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden-Vesting. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinies, is het bastion sinds 2021 Unesco Werelderfgoed.

Afgelopen winterseizoen is de inrichting van het Nederlands Vestingmuseum geheel vernieuwd. In de ondergrondse kazematten is gebruik gemaakt van videoprojecties op de historische gewelven, om de verhalen op een dynamische manier te presenteren. De video’s worden ondersteund met audiofragmenten in het Nederlands en Engels.

De nieuwe expositie over de Franse Tijd. Beeld: Nederlands Vestingmuseum.

De topstukken van het museum hebben een plaats gekregen in een nieuwe tentoonstelling. In vier verschillende gewelven zijn objecten geëxposeerd uit de ruim 450 jarige geschiedenis van Naarden-Vesting. Een bijzondere collectie betreft de persoonlijke objecten van luitenant-generaal Kraijenhoff, de bevelhebber tijdens het Beleg van Naarden in 1814 en de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Op vrijdag 1 april opent burgemeester Han ter Heegde van de Gemeente Gooise Meren het vernieuwde museum. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Gooise Meren, het Mondriaan Fonds en het Kickstart Cultuurfonds.

Nieuwe videopresentaties in kazemat A. Beeld: Nederlands Vestingmuseum.

Het Nederlands Vestingmuseum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van het Vestingmuseum.

Bron: Nederlands Vestingmuseum

Publicatiedatum: 01/04/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.