Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verkade Experience: Mijn Aquarium

Te zien in de schatkamer van de Verkade Experience: de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Mijn Aquarium’ uit 1925.

Tussen 1919 en 1925 verschenen er geen nieuwe Verkade albums. En als de jonge kunstschilder Jac. J. Koeman de Verkade-directie niet had overtuigd, was er waarschijnlijk ook geen nieuw album gekomen. Hij stelde voor om de gehele productie van het nieuwe album op zich te nemen.

Het onderwerp had hij al bedacht: “In een rustig hoekje van mijn atelier staat mijn huis-aquarium. De vele uren welke ik heb genoten van het wonderlijke wereldje, hebben mij de overtuiging gegeven, dat dit een prachtig onderwerp zou zijn voor het nieuwe album.”

Goudvis, uit Verkade-album ‘Mijn Aquarium’ uit 1925. Via Zaans Museum.

Koeman vroeg Frits Portielje, een bekende medewerker van de Amsterdamse dierentuin Artis, de tekst te schrijven. Portielje was daarmee de eerste auteur na Jac. P. Thijsse die een Verkade album schreef. Terwijl Thijsse gericht was op de natuurbelevenis buiten, legde Portielje de nadruk op de natuurstudie als bezigheid binnenshuis.

De piepkleine illustraties zijn vervaardigd door Jac. J. Koeman, Jan Voerman jr. en Cornelis Rol. Zij spendeerden uren in Artis waar zij tekenden naar de levende dieren en planten in het aquarium. Het resulteerde in een album dat bol staat van het prachtige onderwaterleven.

Het album was, met ruim 84.000 exemplaren, een groot succes. In 1926 werd het album daarom opgevolgd met ‘De bloemen in onze tuin’. De albums van Verkade waren weer helemaal terug van weggeweest. Lees hier meer over de albums van Verkade.

Vissen, uit Verkade-album ‘Mijn Aquarium’ uit 1925. Via Zaans Museum.

De tentoonstelling ‘Mijn Aquarium’ is van 31 mei tot 2 oktober te zien in de Verkade Experience, onderdeel van het Zaans Museum – De Zaanse Schans. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Bron: Zaans Museum

Publicatiedatum: 31/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.