Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kleur als Taal in het Van Gogh Museum

Ontdek de kleurrijke kunstwerken van Etel Adnan in combinatie met het werk van Vincent van Gogh. Kleur als Taal is de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze veelzijdige kunstenaar.

Etel Adnan neemt in haar beeldende kunst vaak het landschap als uitgangspunt. Net als Vincent van Gogh probeert zij daarin, met een geheel eigen kleurenpalet en schilderstijl, de kracht van de natuur op het doek over te brengen.

Voor Adnan overbruggen haar schilderijen, net als bij Van Gogh, de beperkingen die taal met zich meebrengt. Ze vond in haar beeldende kunst een visuele taal die culturele grenzen overstijgt.

In de tentoonstelling Kleur als Taal voeren Adnans schilderijen de boventoon. Haar vaak gesimplificeerde landschappen met intense kleuren en abstracte vormen gaan de dialoog aan met een aantal werken van Van Gogh. Daarnaast worden haar leporello’s – zogenoemde harmonicaboekjes waar Adnan om bekendstaat –, tapijten en literair werk getoond.

Adnans unieke levensverhaal komt ook aan bod. Gedurende bijna een eeuw bewoog ze zich tussen verschillende culturen en talen. De implicaties van het opgroeien met een multiculturele achtergrond worden verkend. Hoe gaf dit haar leven vorm en klinkt het door in haar kunst?

Etel Adnan, ‘California #9’, 2013, olieverf op doek, © The Estate of Etel Adnan, Museum Voorlinden, Wassenaar.

Kunst, literatuur & poëzie

Etel Adnan (1925-2021) brak pas op 87-jarige leeftijd door met haar schilderijen. Ze maakte internationaal al eerder naam met haar literatuur en poëzie. Adnan was een onconventionele, intrigerende kunstenaar, filosoof, schrijver, schilder en activist. Ze groeide op in Beiroet, en studeerde in Parijs en Californië. Jarenlang woonde en werkte ze op beide plekken.

Op 14 november 2021 overleed ze op 96-jarige leeftijd, tijdens de voorbereidingen van deze overzichtstentoonstelling in het Van Gogh Museum.

Etel Adnan. Via Van Gogh Museum.

De tentoonstelling Kleur als Taal is van 20 mei tot en met 4 september 2022 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 30/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.