Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kantsteen van molen De Witte Duif gevonden

Bij de werkzaamheden aan de tijdelijke brug over de Zaan, werd in Wormer een afgedankte molensteen gevonden. Deze zogenoemde kantsteen is afkomstig van verfmolen De Witte Duif, die aan de Veerdijk heeft gestaan op de plek waar de tijdelijke brug aansluit op de Lassiestraat.

De Witte Duif verspeelde in april 1903 zijn wiekenkruis tijdens een flinke rukwind. Hierna werd de molen gesloopt. De tijdelijke brug is nodig om de huidige Zaanbrug te vervangen voor een nieuwe brug.

Verfmolen De Witte Duif aan de Zaan, ca. 1900-1903. Collectie De Zaansche Molen.

Te licht

Een nieuwe kantsteen weegt ruim 5 ton wanneer deze wordt geplaatst. Natuurlijk slijt de steen door het dagelijks gebruik. Wanneer de steen nog zwaar genoeg is, komt de steenhouwer en hakt deze het loopvlak weer recht. Na het veelvuldig herhalen van dit proces wordt de steen te licht en afgedankt. De als dijkversterking gevonden molensteen weegt naar schatting nog 2,5 à 3 ton. Hij is aangeboden aan De Zaansche Molen, die er blij mee is.

Kantsteen van De Witte Duif. Foto: De Zaansche Molen.

Buitencollectie Molenmuseum

De kantsteen zal deel uitmaken van de buitencollectie van het Molenmuseum. De museumcommissie heeft het plan geopperd om op het terras een aantal verschillende soorten molenstenen neer te leggen, zoals bijvoorbeeld een maalsteen en een pelsteen.

Bron: De Zaansche Molen

Publicatiedatum: 01/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.