Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalen over de roerige Jordaan

In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn veel getuigenissen over het leven in de Jordaan vastgelegd op audio en videobanden. Zo ook die van Riek Volkers-Van der Hoek, geboren in 1897. Volkers was een opmerkelijke verhalenvertelster. Over roerige tijden en het leven in het Jordaan van de vorige eeuw gaat de avond die het Jordaan Museum zondag 30 april belegt.

Oral-History: Tante Riek Volkers–Van der Hoek vertelt

De avond gaat over het leven van Riek-Volkers-van der Hoek, die in 1897 werd geboren. Zij groeide op in een kelderwoning aan de Driehoekstraat en kon goed vertellen over de havenstaking van 1903, want haar vader was havenarbeider en stakingsleider. Ze vertelde ook over haar eerste dienstje, over haar tulen mutsje, over het lot van alleenstaande moeders, over kindersterfte en over oproeren.

Een aantal van haar verhalen zijn voor het nageslacht bewaard gebleven en dat danken we aan Anne van Delft, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw verhalenfestivals organiseerde. Van Delft zal zondagmiddag in de Noorderspeeltuin vertellen over de geluiden en verhalen van Amsterdam in de
vorige eeuw.

Daarnaast worden er filmfragmenten vertoond van interviews die Mieke Krijger met Tante Riek Volkers maakte. Herman Volkers zal herinneren ophalen aan zijn grootmoeder en dat doet hij aan de hand van foto’s uit het familiearchief.

De bijeenkomst duurt van 15-17 uur, de Noorderspeeltuin ligt in de Tweede Lindendwarsstraat 10 in Amsterdam en kaartjes zijn via deze link te koop.

Tante Riek Volkers–Van der Hoek. Foto Theo Veenboer.

Bron: Jordaan Museum

Publicatiedatum: 28/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.